VOETBALGELD – Telenet-topman John Porter heeft weinig vertrouwen in Belgisch systeem

Telenet-CEO John Porter tijdens een analyse voor beursmakelaars gecapteerd door hln.be

Telenet-CEO John Porter dreigt er mee een rechtszaak aan te spannen tegen de Pro League, de vereniging van Belgische prof voetbalploegen, indien de competitie vervroegd wordt stilgelegd. Wanneer dat gebeurt, zal één derde van de voetbalwedstrijden niet op antenne komen. Telenet betaalt veel geld voor de rechten om die matchen uit te zenden. En het bedrijf eist nu een compensatie wanneer die matchen niet doorgaan. De Pro League wil dat de federale regering een duidelijk standpunt inneemt over het voetbal. Volgt er een stopzetting, dan kan ze meteen ook overmacht inroepen en zo wil ze zich veilig stellen tegen een claim van Telenet. De grote baas van Telenet John Porter is er niet echt gerust in. We hebben een sterke zaak en het recht aan onze kant, zegt hij, maar in België kan veel gebeuren.

John Porter zei een en ander in een video gesprek met beursanalisten dat werd opgepikt door hln.be, het sleutelbedrijf van mediamagnaat Christian Van Thillo die recent een strategische alliantie aanging met Telenet. Eerder al bracht Telenet het dispuut met de Pro League ter sprake. Inzet vormt de betaling van 23 miljoen, een bedrag dat Telenet samen met Proximus en VOO betaalde net voor de uitbraak van corona en dus net voor werd beslist dat de competitie werd stilgelegd. De drie telecom operatoren samen willen dat dit bedrag wordt teruggestort nu er geen voetbal meer volgt.



In zijn beursanalyse krijgt Porter de vraag voorgeschoteld wat er nu moet gebeuren met het dispuut met de Pro League. In zijn reactie zegt Porter dat hij voorzichtig is. “Het blijft afwachten, aldus Porter, de Pro League werkt er hard aan om de regering een stevig standpunt te laten innemen. Wat wellicht kan gebeuren in België, maar het zou niet mogen.” Porter blijkt dus weinig vertrouwen te hebben in de Belgische gewoonten en netwerken. De Pro League dekt zich ondertussen wel in. Wanneer de regering zegt dat de matchen kunnen doorgaan, is er geen probleem meer. Wanneer de regering een verbod oplegt, kunnen de voetbalploegen overmacht inroepen tegenover Telenet. Porter heeft nu al gezegd dat ze het argument van overmacht zullen verwerpen.

Telenet is na Proximus de tweede grootste telecom operator in België. Vanuit die positie moet het bedrijf regelmatig de confrontatie aangaan met de politieke regelgevers. Veel vertrouwen heeft het bedrijf daar blijkbaar niet in. Porter benadrukt nog dat hij in deze zaak de steun heeft van zijn concurrenten telecom operatoren Proximus en VOO. Proximus heeft zijn sponsorcontracten met de topploegen Club Brugge, Anderlecht en Charleroi ondertussen ook on hold gezet. De financiële inzet in dit dossier is dus groot.