PRIMEUR – Gotische vrachtwagen van Wim Delvoye verhuist van Melle naar Middelkerke

De flat bed trailer in het kasteelpark in Melle.

Overmorgen donderdag stopt een zware zogenaamde “flat bed trailer” aan de parktuin van het kasteel in Melle van de kunstenaar Wim Delvoye. Daar zal hij met een kraan het kunstwerk de gotische “flat bed trailer” optillen, op zijn achtersteven zetten en er mee naar Middelkerke rijden. Daar staat op de dijk al een kraanwerk van Delvoye, de Caterpillar 5. Eens de flat bed trailer aangekomen en verankerd is op de dijk, zal de Caterpillar 5 op de vrachtwagen worden geplaatst. Het gecombineerde werk blijft alvast al 5 jaar staan, met zicht op zee.

Wim Delvoye is bijna jongensachtig gelukkig wanneer hij vertelt hoe de ene echte vrachtwagen de andere kunstvrachtwagen via de snelweg naar de kust zal brengen. Het gecombineerde kunstwerk wordt dan overgeleverd aan de grillen van de natuur. De zoute lucht maakt het metaal van de gotische kunstwerken zachter. Het zand schuurt het metaal af en heeft het een aparte kleur. “De zomer nadert, het wordt een nieuw icoon.” zegt Delvoye. De kunstenaar, die werkt aan een ontwerp van een nieuwe toren voor de Notre Dame in Parijs, is ook verheugd dat er allerlei liefdesslotjes aan de Caterpillar hangen. De gemeente wou die verwijderen, maar dat wil hij niet. “Het is het bewijs dat de mensen mijn kunst graag zien.” aldus Delvoye. (Lees verder onder de foto)Minder euforisch is de man wanneer het gaat om de omstandigheden waarin de verhuis van zijn kunstwerk gebeurt. Hij kreeg enerzijds van de Vlaamse administratie toestemming om het werk in zijn kasteeltuin te zetten, maar anderzijds mag hij geen betonnen plaat gieten in diezelfde tuin om het werk te stabiliseren. Delvoye is momenteel in cassatie tegen dat laatste arrest van het hof van beroep. Maar die dreigt met een dwangsom van 250 euro per dag dat de plaat blijft liggen. (Lees verder onder de foto)

Delvoye is er van overtuigd dat de Vlaamse administratie van Bos en Natuur een persoonlijk strijd aan het uitvechten is. Aanleiding is het feit dat Delvoye zich met succes heeft verzet tegen de komst van een aantal windmolens nabij zijn kasteel. Toch kan hij anderzijds ook niet zonder diezelfde Vlaamse administratie. De Caterpillar op de dijk van Middelkerke werd gerealiseerd in het kader van Beaufort01 en is aangekocht door Maritieme Dienstverlening Kust van de Vlaamse Overheid. Het zou logisch zijn dat die dienst ook het gecombineerde werk zou aankopen.