Rijkste Belg Eric Wittouck verdient 1 miljard dollar met beursintroductie van falafel-keten Cava

Eric Wittouck, de Rijkste Belg, boekt opnieuw een belangrijke winst met een beursoperatie. Op Wall Street werden de aandelen van de falafel-restaurantketen Cava voor het eerst genoteerd. De koers van het aandeel verdubbelde daarbij van 21 dollar naar 42 dollar. Uit officiële documenten blijkt dat Wittouck eigenaar is van 32 miljoen Cava-aandelen. Hij betaalde daarvoor in 2021 190 miljoen dollar. Nu is dat pakket aandelen 1,2 miljard dollar waard, een winst dus van 1 miljard dollar. Wittouck kan daarmee opnieuw een belangrijke winst realiseren op de beurs van Wall Street zoals hij eerder al deed met Weight Watchers en het bio-dierenvoedingsmerk Blue Buffalo. Nog opmerkelijk, bij de rechthebbenden van de Cava-aandelen wordt niet de nu 77-jarige Eric Wittouck genoemd, wel zijn zoon Amaury. Het vermogen van Eric Wittouck bedraagt 10,8 miljard euro.



Cava Group is de grootste keten van restaurants in de VS voor de mediterrane keuken. Drie Amerikanen met Griekse roots openden in 2006 het eerste restaurant van de keten in de staat Maryland. In 2018 kwam er een kwantumsprong met de overname van Zoës Kitchen. De overname maakte van Cava Group een bedrijf met honderden vestigingen in de VS en duizenden werknemers. Die snelle groei werd ondersteund door een reeks privé-investeerders, waaronder de Luxemburgse investeringsmaatschappij Artal van Eric Wittouck. Artal nam met haar beleggingsfonds Invus deel aan een kapitaalronde van Cava Group in 2021 ter waarde van 190 miljoen dollar. Cava Group werd op dat moment gewaardeerd op 1,3 miljard dollar. Met de huidige beurskoers stijgt die waarde tot bijna 5 miljard dollar.

Wittouck startte zijn fortuin op eind vorige eeuw met de verkoop van het familiebedrijf Tiense Suiker. De opbrengst daarvan recycleerde hij succesvol in de aankoop van de Amerikaanse groep Weight Watchers. Tegelijkertijd werd hij een succesvolle investeerder op Wall Street. In 2017 verkocht hij op de Amerikaanse beurs zijn participatie in Blue Buffalo, een producent van biologische voeding voor dieren. Hij boekte daarop een winst van 1,8 miljard dollar. Met Cava kan hij nu opnieuw een miljardenwinst boeken indien hij beslist zijn pakket aandelen te gelde te maken.