Rijkste Belgen Vindevogel en Verheyden stappen mee in miljarden farma deal

  

Yvan Vindevogel (Foto: Damier)

Het Franse farmabedrijf Cooper, specialist in voorschriftvrije geneesmiddelen, gaat de Europese activiteiten overnemen van zijn Amerikaanse concurrent Viatris. Met die overname is een bedrag gemoeid dat kan oplopen tot 2 miljard euro. Door die financiële inspanning moet Cooper een speler worden van Europees formaat. Opmerkelijk is dat Cooper mee wordt gefinancierd door enkele Belgische investeerders. Het gaat dan om de ondernemers Yvan Vindevogel en Gino De Raedt en de durfkapitalist Creafund. Samen richtten deze drie investeerders eind 2021 Care Investco op, goed voor 100 miljoen euro. Daarmee verwierven ze 38 % van het Luxemburgse Financière Callista, een vehikel waarmee de investeringsreus CVC de groep Cooper financiert en controleert.

Viatris verkoopt onder meer het ontsmettingsmiddel Isobetadine, de cholesterolremmer Armolipid, het huidverzorgingsmiddel Kamillosan en het laxeermiddel Duphalac. Met de deal zijn een productie eenheid in Frankrijk gemoeid, een productie eenheid in Italië en een onderzoekscentrum eveneens in Italië. Cooper waardeert Viatris’ Europese tak volgens de Tijd met inbegrip van schuld op 2,2 miljard dollar of 2 miljard euro. Het bekende Viagra, in handen van Viatris, wordt niet verkocht. Cooper was vóór de deal vooral actief in de Benelux, Frankrijk, Italië en Spanje. Met Viatris erbij wordt het ook actief in Duitsland en Scandinavië. Het Franse bedrijf verdubbelt in omvang en wordt een pan-Europese speler met een omzet van 1,1 miljard euro en een brutobedrijfswinst van meer dan 350 miljoen. De nieuwe groep wordt de nummer zeven in Europa met een marktaandeel van 3,2 procent.

Alle huidige aandeelhouders van Cooper onderschrijven de overname. CVC heeft de meerderheid van Cooper in handen. Ex-eigenaar Charterhouse zit eveneens in het kapitaal net als het investeringsfonds Avista, een groep van 68 managers en het Belgische Care Investco. Die laatste is voor 36 % in handen van Yvan Vindevogel, voor 41 % van de holding Straco van het labo-echtpaar De Raedt-Verheyden en voor 23 % van de durfkapitalist Creafund. Yvan Vindevogel is het meest bekend met de farma industrie. Hij stapte al in 2016 in het kapitaal van Cooper. Daarvoor was hij onder meer de oprichter van Omega Pharma en Vemedia, beiden distributeurs van voorschriftvrije geneesmiddelen.Hij werkt via zijn centrale holding Damier.