Gino De Raedt en Rika Verheyden versnellen hun investeringsdrang

Het overgenomen Incendin is specialist in brandbestrijding. (Foto: Incendin)

Het echtpaar Gino De Raedt en Frederica Verheyden maakten in 2020 hun intrede in de selecte club van Belgische miljardairs. Midden in de coronacrisis fuseerden ze hun medische labogroep CMA-Medina met de Franse concurrent Biogroup. Hun medisch bedrijf werd daarbij gewaardeerd op om en bij één miljard euro en dat nadat er al 250 miljoen euro aan dividenden waren uit gepuurd. Het echtpaar behoort tot de meest discrete ondernemers van het land. Nochtans zijn ze sterk actief op de investeringsmarkt. Via hun holding Straco diversifiëren ze niet enkel binnen het industriële weefsel maar ook volop in vastgoed en projectontwikkeling. Recent opende die ook een eigen platform in Amsterdam. Nu werd bekend dat Straco in Nederland de uitzendgroep LPC overneemt. Kort daarvoor gebeurde dat ook al met het bedrijf Incendin, Europese marktleider in brandvertragende en brandwerende toepassingen in de bouw en industrie.

Incendin maakt gespecialiseerde brandwerende en brandvertragende toepassingen die gebruikt worden in de productie van houten panelen, textiel, brandblussers en gespecialiseerde blussystemen. De groep uit Willebroek heeft twee productiesites in België en verkoopt vanuit België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk naar de rest van de wereld en is goed voor een omzet van 65 miljoen euro. Incendin werd opgericht in 2000 door 3 Vlaamse ondernemers onder de naam Ecochem waarna GIMV in 2014 investeerde om te bouwen aan een overnameplatform onder de vlag Incendin. Samen met de oprichters en het management realiseerde GIMV vijf succesvolle overnames.Labour Power Company (LPC) is dan weer een snelgroeiende groep in Nederland actief in de bemiddeling van internationale flexkrachten en is gespecialiseerd in onder meer voedingsindustrie, logistiek, e-commerce en techniek. Het bedrijf haalt dit jaar een omzet van circa 300 miljoen euro. Ruim 10.000 mensen werken dagelijks via een van de labels van LPC.

Gino De Raedt en Frederica Verheyden komen zelf nooit in de pers. Straco kreeg vorig jaar wel een eigen gezicht. De 54-jarige Erik Van den Eynden kwam immers aan het hoofd te staan van de familiale investeringsvennootschap. Na een carrière van meer dan 30 jaar waarvan 3,5 jaar als CEO stapte Van den Eynden midden 2020 op als bankier bij ING België. Straco controleert nu al het Vlaamse uitzendkantoor Forum Jobs, de Britse groep Cedo, de Europese marktleider in vuilniszakken, en NGM, een uitbater van Q8- en Lukoil-tankstations in Wallonië. Het kocht enkele jaren geleden ook de potgrondafdeling van de groep Greenyard.