Miljardairskoppel De Raedt-Verheyden krijgt een (bankiers)gezicht

Erik Van den Eynden (Foto: ING België)

Gino De Raedt en Frederica Verheyden zijn vorig jaar toegetreden tot de selecte club van Belgische miljardairs. Midden in de coronacrisis fuseerden ze hun medische labogroep CMA-Medina met de Franse concurrent Biogroup. Hun medisch bedrijf werd daarbij gewaardeerd op om en bij één miljard euro en dat nadat er al 250 miljoen euro aan dividenden waren uit gepuurd. Het echtpaar behoort tot de meest discrete ondernemers van het land. Nochtans zijn ze op vele fronten aanwezig. Via hun holding Straco diversifiëren ze niet enkel binnen het industriële weefsel maar ook volop in vastgoed en projectontwikkeling. Nu krijgt Straco een eigen gezicht. De 54-jarige Erik Van den Eynden komt immers aan het hoofd te staan van de familiale investeringsvennootschap. Na een carrière van meer dan 30 jaar waarvan 3,5 jaar als CEO stapte Van den Eynden midden vorig jaar op als bankier bij ING België.

Het mag duidelijk zijn dat de huidige coronacrisis de sector van de medische labo’s geen windeieren legt. Om allerlei redenen sijpelt daarover heel weinig informatie naar buiten. Net zomin trouwens over de winstmarges die farmabedrijven hanteren op de coronavaccins. Frederica Verheyden bouwde de voorbije decennia de meest performante medische labogroep uit in België waar verregaande automatisering grote winstmarges oplevert. De beslissing om precies midden in de coronacrisis samen te gaan met de grote Franse reus Biogroup was ongetwijfeld een unieke opportuniteit binnen een economisch gegeven van een sector in volle consolidatie. Dat corona ook opportuniteiten inhoudt, mag blijken uit het feit dat Biogroup in januari dit jaar een nieuwe vestiging opende in Londen. Met een capaciteit van 100.000 analyses per week behoort die Britse dochter meteen tot de grootste medische labo’s van het Verenigd Koninkrijk. Om u een idee te geven, een sneltest op covid 19 met resultaten binnen de 2 uur, nodig om het vliegtuig te nemen in Londen, kost bij Biogroup in Londen 360 Britse pond of om en bij 414 euro. Wie zijn resultaten wil binnen de 24 uur betaalt 135 pond.



Zoals altijd wachten wij op precieze cijfers vooraleer onze waardering aan te passen. Maar zeker is dat het labo echtpaar de drempel van het miljard euro ruim heeft overschreden. Een groot deel van dat vermogen wordt herbelegd via de holding Straco en daarbinnen via de vastgoedgroep Odebrecht. Straco, eind 2019 dus voor de Franse fusie goed voor 700 miljoen euro, werd onder meer eigenaar van Cedo, de Europese marktleider in de productie van plastiek zakken voor huishoudelijk afval, en van het interimbureau Forum Jobs. Samen met Philippe Van de Vyvere stapte Gino De Raedt dan weer in het kapitaal van de vastgoedgroep Compagnie het Zoute van de familie Lippens. Meteen is dat een mooi entrée kaartje tot de betere kringen van Knokke.

Erik Van den Eynden krijgt dus nu het beheer in handen van dit groeiend familie patrimonium. De familie lost daarmee voor een deel de greep op hun bedrijf. Tot nu was het beleid van Straco mee in handen van twee co-CEO’s Bart Elias en schoonzoon Nicolas De Quinnemar. Beiden blijven wel betrokken bij het bedrijf.