NIEUW – 69 miljoen euro winst voor Frederica Verheyden en Gino De Raedt

Coronavirus

De holding Straco kan op 2019 terugblikken met een tevreden gevoel. Of beter gezegd, haar eigenaars het echtpaar Frederica Verheyden en Gino De Raedt, kunnen dat doen. Over 2019 boekte Straco een netto winst van 69 miljoen euro. Het grootste deel daarvan zijn dividenden afkomstig van medische labo’s. Het jaar daarvoor, 2018 dus, zorgden die dividenden voor een netto winst van maar liefst 203 miljoen euro. Medische labo’s zijn dan ook de basis van het opgebouwde vermogen van Verheyden en De Raedt. Dat vermogen stijgt nu door tot 709 miljoen euro. Vraag is wat 2020, het jaar van corona zal betekenen voor die labo’s. Normaal moeten die dit jaar op overcapaciteit hebben gedraaid. Maar voorlopig laat het echtpaar wat dat betreft nog niet in haar boeken kijken.



Frederica Verheyden en Gino De Raedt diversifiëren al een aantal jaar fors in activiteiten buiten hun basis, medische labo’s. Zo kochten ze in 2015 de Britse groep Cedo op, de Europese marktleider in plastic zakken. Die was vorig jaar goed voor een netto winst van net geen 5 miljoen Britse pond. Andere diversificaties waren de aankoop van de horticultuuractiviteiten van het noodlijdende Greenyard Foods voor 120 miljoen euro en aankoop van een meerderheidsparticipatie in het uitzendkantoor Forum Jobs van Christian Dumolin (Koramic). De holding beschikt nu over een oorlogskas van 420 miljoen euro. 

Het echtpaar wordt echter meer en meer actief als projectontwikkelaar en investeerder in vastgoed. Hun bedrijf Odebrecht profileert zich als projectontwikkelaar van luxueus residentieel vastgoed en stapte recent in onder meer de Bekaertsite in Hemiksem en het project Kanaelzicht in Willebroek. De holding Nedco, onderdeel van de vastgoedgroep van Straco, kon over 2019 een dividend uitkeren van 34 miljoen euro.