Frederica Verheyden en Gino De Raedt incasseren fors op medische labo’s

Ann De Raedt, dochter van het Gino De Raedt en Frederica Verheyden.

Het echtpaar De Raedt-Verheyden heeft bij de verkoop van zijn labogroep CMA-Medina circa 1 miljard euro cash ontvangen. Dat is mede te danken aan de gunstige terugbetalingstarieven van het Riziv, zo schrijft de Standaard. Volgens de krant verkochten Frederica Verheyden en haar man Gino De Raedt recent hun labogroep aan het Franse Biogroup, daar waar er officieel tot op vandaag enkel sprake was van een ‘fusie’. Cijfers werden helemaal al niet bekend gemaakt. Nog volgens de krant incasseerde het echtpaar afgerond één miljard euro cash, vijf keer de omzet van hun bedrijf.

CMA-Medina is de grootste Belgische groep van medische labo’s maar ze is alleen in Vlaanderen actief. Marktleider CMA en nummer twee Medina zijn samen met vier andere labo’s eigendom van Straco Investment, het investeringsvehikel van het echtpaar De Raedt-Verheyden. De groep haalt een operationele winstmarge van 50 procent. Dat is te verklaren door twee factoren: de hoge automatisatie van de labo’s én het royale Belgische systeem van terugbetalingen vanuit de gezondheidszorg, het Riziv. Tijdens de lockdown nam de vraag naar gewone labotesten af omdat veel geneeskundige zorgen werden uitgesteld. In het begin ontbrak er ook testcapaciteit. Ondertussen hebben labo’s als CMA-Medina extra machines gekocht die coronatesten kunnen uitvoeren. Los van corona hanteert het Riziv voor tal van testen vrij aantrekkelijke terugbetalingstarieven in België.



Over Frederica Verheyden en Gino De Raedt vertelt een bron in de krant dat ze “financieel zwaarder wegen dan pakweg een Marc Coucke, maar ze houden dat discreet. Je ziet hen nu wel meer in Knokke en bij andere vermogende ondernemers.” Dat laatste blijkt soms ook uit details. Zo diversifiëren ze al langer buiten de medische labo’s. Hun holding Straco werd onder meer eigenaar van Cedo, de Europese marktleider in de productie van plastiek zakken voor huishoudelijk afval, en van het interimbureau Forum Jobs. Samen met Philippe Van de Vyvere stapte Gino De Raedt dan weer in het kapitaal van de vastgoedgroep Compagnie het Zoute van de familie Lippens. Meteen is dat een mooi entrée kaartje tot de betere kringen van Knokke.