Frederica Verheyden fuseert Belgische marktleider medische labo’s met Franse Biogroup

Frederica Verheyden en Gino De Raedt blijven altijd discreet op de achtergrond. Op een bedrijfsfilm is enkel dochter Ann te zien.

Het echtpaar Gino De Raedt en Frederica Verheyden gaat hun medische labo’s samenvoegen met de Franse collega Biogroup. De holding Straco, in handen van De Raedt en Verheyden, zal een minderheidsaandeelhouder worden in de nieuwe gefusioneerde Frans-Belgische groep. De operatie zat er aan te komen. Niet alleen omdat de hele sector van de medische labo’s consolideert. Vooral omdat het echtpaar de voorbije twee jaar om en bij 250 miljoen euro aan dividenden uit de Belgische labo’s pompte zoals u hier kon lezen. Dat geld gaat dus niet naar de Franse fusiegroep. Het echtpaar was al langer haar vermogen aan het diversifiëren, onder meer met belangrijke investeringen in de vastgoedsector.

Frederica Verheyden ging in 1978 van start met een eerste medisch labo in Dendermonde. De groep groeide snel rond de eeuwwisseling met een hele serie overnames in België. In 40 jaar tijd groeide de groep uit tot een Belgische marktleider. Nu komt die dus onder Franse controle. De fusie operatie werd bevestigd door Nicolas De Quinnemar, de CEO van de groep, aan de Tijd. Samen met Biogroup-oprichter Stéphane Eimer, een klinisch bioloog, zal de ondernemersfamilie de meerderheid van de aandelen van Biogroup aanhouden. Ook het Canadese pensioenfonds Caisse de dépôt et placement du Québec (CDPQ) zit sinds 2018 in het kapitaal van Biogroup en blijft aan boord. In Frankrijk is Biogroup nu al de grootste speler in een markt die jaarlijks goed is voor een omzet van 6 miljard euro. De groep boekte in 2018 een omzet van 600 miljoen euro. De Belgische markt is ongeveer 1 miljard euro groot. Door de transactie, een van de grootste deals van het jaar in ons land, wordt de gecombineerde Belgisch-Franse labogroep een Europese speler van formaat naast onder meer het Duitse Synlab, het Zwitserse Unilabs en zijn land- en sectorgenoot Cerba.



Tijdens de coronacrisis draaiden de Belgische labo’s van CMA-Medina de voorbije maanden op volle toeren. ‘Wij voeren zowel PCR-testen uit als serologische testen, die nagaan of iemand antistoffen heeft aangemaakt tegen Covid-19’, zegt De Quinnemar in de krant. ‘Uiteraard hebben we zo extra omzet gegenereerd. Maar tegelijkertijd legt dit een grote druk op de organisatie, omdat we extra mensen moesten aanwerven en opleiden en omdat we voor het doorspelen van de Covid-19 analyses onder tijdsdruk staan.’