UPDATE – Steven Vanackere vanuit de woestijn naar best betaalde job, maar van alle kanten onder vuur

De CD&V heeft haar vroegere minister van Financiën Steven Vanackere benoemd tot de nieuwe directeur van de Nationale Bank in opvolging van Marcia De Wachter, eveneens CD&V. Vanackere struikelde in 2013 over de Arco deal en zat daarna ongelukkig te zijn in de kunstmatig in leven gehouden Senaat. Nu komt daar dus plots verandering in. Maar Vanackere ligt nu ook wel op alle fronten onder vuur. Open VLD vice premier Alexander De Croo zegt dat de benoeming gebeurde “in den duik”. Hij betreurt ook dat er nu geen vrouwen meer zetelen in de directieraad van de bank. In dat laatste wordt hij bijgetreden door de vrouwenbeweging van CD&V en door Marcia De Wachter zelf. Laurent Arnauts, advocaat van prins Laurent, zegt dan weer dat Vanackere mogelijks fouten heeft gemaakt als minister van Financiën.Steven Vanackere was zeker niet de meest agressieve minister van zijn tijd, om het zacht uit te drukken. Nadat hij in het Arco dossier een stap opzij zette, werd hij onmiddellijk vervangen door Koen Geens, advocaat van … Arco. Nu, vijf jaar later, is het coöperanten dossier nog niet opgelost maar Geens is wel steeds nog op post. Na zijn ontslag werd Vanackere door zijn partij “kaltgestelt”. Maar nu kan hij dus terugkeren, zij het met horten en stoten.

Liberaal Alexander De Croo is hard in zijn kritiek. ‘Deze functie is beter betaald dan de premier, dat is toch bizar?’, zo zegt hij. Het agentschap Bloomberg rekende uit dat Vanackere, net als zijn vijf andere collega directeurs, zelfs meer zal verdienen dan ECB voorzitter Mario Draghi. “Maar dat is dan wel bruto.” klinkt het voorzichtig bij de Nationale Bank. Terwijl niemand eigenlijk goed weet waarom er nu precies zes goedbetaalde, politiek benoemde directeurs nodig zijn bij de bank die binnen Europa steeds minder bevoegdheden heeft. Ook Marcia De Wachter steekt haar kritiek niet onder stelen of banken. “De regering slaagt er dus niet in één competente vrouw voor de job te vinden.” schreef ze op Twitter. Ook de vrouwenbeweging van de CD&V uit kritiek, zij het nogal voorzichtig.

Laurent Arnauts zegt dan weer dat de regering Steven Vanackere wil benoemen terwijl het nog onduidelijk is of de man als toenmalig minister van Financiën betrokken was bij het wanbeheer van de bevroren tegoeden van Libië tijdens de burgeroorlog. Arnauts is de advocaat van prins Laurent maar spreekt uit eigen naam. Prins Laurent claimt wel miljoenen van Libië.

In 2011 werd op vraag van de Verenigde Naties veertien miljard euro aan fondsen van het regime van Moammar Kadhafi bevroren. Die fondsen worden beheerd door Euroclear in Brussel. De intresten en dividenden op het geld zouden echter niet bevroren zijn geweest, en tussen 2013 en 2017 zou zo tot vijf miljard euro van de rekeningen verdwenen zijn.

“Steven Vanackere was van tussen 2011 en 2013 minister van Financiën, en dus bevoegd voor het toezicht op de bij Euroclear bevroren fondsen, wanneer die enorme bedragen door Euroclear werden vrijgegeven”, benadrukt Arnauts. Bovendien is de Nationale Bank bevoegd voor het toezicht op de compensatiesystemen, waaronder Euroclear, zegt de advocaat.

CD&V laat zich alvast niet van haar melk brengen en zegt door te gaan met de benoeming.

UPDATE

“Steven Vanackere is toch recent nog een aantal jaren academisch beheerder geweest bij KUL Brussel en academisch beheerder Campus Sint-Lucas Brussel.? En niet als onbezoldigd vrijwilliger dacht ik.. Zo droog was het nu ook weer niet in die woestijn…. ” zo laat een lezer weten. Controle leert dat die beide mandaten effectief correct zijn.