Studio 100 boekt recordcijfers post-corona

Gert Verhulst en Hans Bourlon. (Foto: Belga Images)

Het entertainment bedrijf Studio 100, voor meerderheid in handen van Hans Bourlon en Gert Verhulst, boekte in 2022 een recordomzet van 229,6 miljoen euro. De brutobedrijfswinst eindigde op 95,2 miljoen euro. In 2021 was die omzet nog beperkt tot 173,8 miljoen euro terwijl de brutobedrijfswinst 66,7 miljoen euro bedroeg. 2021 was wel nog doorkruist door het coronavirus en de lock down van veel activiteiten van Studio 100. Maar ook in vergelijking met het laatste ‘gewone’ jaar 2019 zijn de cijfers opmerkelijk. In 2019 haalde het bedrijf een omzet van 188 miljoen euro en een ebitda van 71 miljoen euro. Ook opmerkelijk, de helft van de omzet van Studio 100 komt van de veelgeplaagde Plopsa Group. Plopsa topman Steve Van den Kerkhof moest eerder dit jaar opstappen na klachten inzake grensoverschrijdend gedrag.

Studio 100 maakte dus vorig jaar een duidelijk post-corona inhaalbeweging. Nog tijdens de pandemie zelf investeerde Studio 100 volop in zijn parken met de bouw van nieuwe hotels en extra waterparken. Ook het Pop-Up Theater in Puurs, waar Studio 100 zijn groots opgezette musicals speelt, kon vorig jaar volop draaien. De recordcijfers over 2022 maken een vergelijking met 2023 dan weer moeilijk. ‘De kans is inderdaad groot dat we nu even stagneren of zelfs licht krimpen’, zo zei CFO Ellen Van Elsen daarover in de Tijd. ‘Maar we hebben de voorbije periode enorm veel geïnvesteerd in groei die zich in de komende jaren zal manifesteren. Denk aan de bouw van 55 bungalows in Plopsaland die we vanaf volgend jaar kunnen verhuren, de spektakelmusical ’40-45′ die we vanaf volgend jaar in Nederland spelen, of onze animatiestudio Flying Bark. Die haalde prestigieuze projecten binnen die pas vanaf volgend jaar in onze cijfers te zien zullen zijn.’



De goede cijfers zijn alvast ook een opsteker voor Vic Swerts, bekend van Soudal, en Frank Donck. Swerts legde begin 2020 om en bij 85 miljoen euro op tafel om 17 procent te verwerven van het kinder entertainment bedrijf Studio 100. Frank Donck legde daar 40 miljoen euro bij om op zijn beurt 8 procent binnen te halen. Die investering werd echter onmiddellijk getemperd door corona.