Titia Van Waeyenberge wordt onafhankelijk bestuurder bij BNP Paribas Fortis (en verrast vriend en vijand)

Titia Van Waeyenberge

De 41-jarige Titia Van Waeyenberge wordt benoemd tot onafhankelijk bestuurder van de grootste Belgische retailbank BNP Paribas Fortis. Dat is op zijn minst merkwaardig. In 2008 was haar vader, de nu 80 jarige Piet Van Waeyenberge, de grootste criticaster van het Belgisch bankenbeleid. Op vraag van Maurice Lippens was Van Waeyenberge in het kapitaal van Fortis gestapt. Zijn familie verloor ultiem 209 miljoen euro aan de bankencrisis. Van Waeyenberge was op dat moment zelf bestuurder van Fortis. “ ‘De financiële spelers, de toezichthouders, de aandeelhouders, ze waren allemaal blind en doof geworden”, zo zegt hij daar nu over. “Daarop besloten we alle bancaire stukken te verkopen.” Fortis eindigde ultiem in Franse handen en werd BNP Paribas Fortis.

In 2008 spaarde Piet Van Waeyenebrge zijn kritiek op de banken niet, ook niet op de toenmalige sterkhouder van Fortis Maurice Lippens. Van Waeyenberge stelde publiek dat Lippens de rol moest lossen bij Fortis, maar die laatste hield koppig vast aan zijn mandaten. Nu, 11 jaar later, kijkt Van Waeyenberge er meer filosofisch op terug. “Weet je wat ik toen gedaan heb? Ik heb een schilderij van Pieter Bruegel de Oude gekocht, ‘De parabel der blinden’, een van de vier of vijf kopieën ter wereld. Je ziet op het doek zes blinden die achter elkaar lopen, terwijl de eerste in de gracht sukkelt. Een mooiere herinnering aan de bankencrisis is er niet. Mijn kleinkinderen komen er naar kijken en zeggen me dan: ‘Opa, dat zijn precies allemaal zombies.’ “ zo vertelde hij in de Tijd.



Zijn dochter Titia werd vorig jaar voorzitter van de familiale investerings- en patrimoniumholding De Eik. Ze is econome van opleiding en deed ervaring op als investeringsanalist en -manager, onder meer bij de zakenbank Merrill Lynch in Londen. Ze is al twaalf jaar getrouwd met Michael Lavrysen, een topman van het Belgische kantoor van het Angelsaksische investeringsfonds CVC. De familie Van Waeyenberge zelf is met Titia aan haar derde generatie toe. Die is goed voor een dertigtal leden, verspreid over acht familietakken. De dertig neven en nichten van de derde generatie vonden elkaar in een informele club, de Bruistablet, waar ze samen over de toekomst en hun eventuele rol in het familieconcern nadenken. De vierde generatie zal goed zijn voor een 60-tal familieleden-aandeelhouders.