VASTGOED – Eric De Vocht koopt Antwerpse Grand Bazar site op de Groenplaats

Het Grand Bazar gebouw op de Antwerpse Groenplaats, tussen het Hilton Hotel en de Boerentoren. (Foto: Google Street View)

De 78-jarige Antwerpse projectontwikkelaar Eric De Vocht heeft met zijn bedrijf IRET het winkelcentrum Grand Bazar aan de Groenplaats in Antwerpen overgekocht van de Franse verzekeraar AXA. De Vocht gaat het shoppingcentrum renoveren en samenvoegen met het aanpalende Hilton-hotel. De Vocht kocht dat hotel in 2019. De immer discrete projectontwikkelaar kwam recent in het nieuws met de uitbouw van zijn Antwerpse vijf sterren hotel Botanic Sanctuary. Eerder ontwikkelde hij ook het Kievitplein achter het Centraal Station dat nu wordt overheerst door het DPG mediagebouw van Christian Van Thillo. Ook de site Post X aan het station van Berchem is een project van De Vocht.

De Vocht nam in 2019 het Hilton hotel op de Groenplaats over van de Antwerpse investeringsmaatschappij Buysse & Partners. Bedoeling is het hotel te renoveren aansluitend op het aanpalende winkelcentrum. Eind december kocht De Vocht de commerciële site over van AXA. Binnen het shoppingcenter van 19.000 vierkante meter, met een 50-tal winkels op vier verdiepingen, primeert de mediagroep Fnac. Maar de bovenste verdiepingen moeten optornen tegen een aanzienlijke leegstand.De Vocht wil de twee sites nu gecombineerd aanpakken. De projectontwikkelaar spreekt van een ‘serieus gemengd project’. Naar verluidt wil de ondernemer het Hilton-hotel uitbreiden naar de bovenste verdiepingen van het winkelcentrum. Daar kunnen ook vergaderzalen komen. Het gelijkvloers van het complex, waarvan onder meer de gevel beschermd is, zou winkelruimte blijven, zo zegt hij in de Tijd. Blijkbaar was de eigenlijke droom van De Vocht om de Grand Bazar in één megaproject te herontwikkelen met de aanpalende Boerentoren. Die laatste kwam echter in handen van de miljardair Fernand Huts van Katoen Natie en de Waregemse ontwikkelaar ION van Paul Thiers.