VASTGOED – Filip Balcaen gaat iconisch Antwerps Century Center renoveren (samen met familie Vanmoerkerke)

De vastgoedmaatschappij Baltisse, in handen van de miljardair Filip Balcaen, gaat het Century Center complex aan de Antwerpse Keyserlei volledig renoveren. Met die beslissing komt een einde aan de jarenlange standstill in het dossier. Om het dossier te realiseren neemt Balcaen een deel van de eigendomsrechten over die het beursgenoteerde vastgoedfonds QRF aanhoudt in het complex. Hoofdaandeelhouder van QRF is de familie Vanmoerkerke. Die stapt in een joint venture met Baltisse waarvan het 30 % zal aanhouden. Baltisse betaalt daarbovenop nog eens cash 7,6 miljoen euro aan QRF.



Het iconische Century Center complex deed eerst dienst als hotel en werd in 1979 omgevormd tot een winkelgalerij en kantorencomplex. Het deel van het Century Center dat momenteel nog eigendom is van Qrf is gewaardeerd op 26,8 miljoen euro, goed voor 9,2% van de totale vastgoedportefeuille van Qrf. Het deel Qrf omvat een winkelgalerij met een dertigtal units en een parkeergarage. De overige delen van het complex zijn in handen van de investeringsmaatschappij Baltisse. Met de nieuwe joint venture zal het volledige complex als één geheel worden herontwikkeld tot een project dat retail combineert met parkings en kantoren. Qrf zal als gevolg van deze overeenkomst, op het ogenblik van inbreng (voor een waarde van 19,2 miljoen euro) 30% in de joint venture vennootschappen aanhouden en daar bovenop een cash bedrag van 7,6 miljoen euro ontvangen. Deze verrichtingen worden gewaardeerd aan reële waarde. Partijen streven naar een inbreng in de tweede helft van 2020, afhankelijk van het verkrijgen van de nodige stedenbouwkundige vergunningen. Tijdens de periode tot aan inbreng behoudt Qrf de huurinkomsten op haar eigendomsbestanddelen.

William Vanmoerkerke, CEO Qrf City Retail: “Met deze transactie wordt zowel op korte als op lange termijn waardecreatie voor de aandeelhouder gerealiseerd. Ten eerste, bouwen we onze positie in het Century Center af, waardoor het gewicht van het Century Center in de totale portefeuille daalt. Ten tweede, stappen we in een sterk ontwikkelingsverhaal, op èèn van de beste locaties van Antwerpen, samen met een partij die een bewezen expertise en know-how heeft in het realiseren van dergelijke projecten.”