VASTGOED – Geert Wellens zet met Sanapolis vernieuwend gezondheidssysteem op poten

(Foto: Gonda Callaert, Data.Vlaanderen)

Bouw een hotel uit met daarrond diensten inzake voeding, beweging en mentale coaching, zoals daar zijn lichaamsproeven, therapeuten, diëtisten, orthopedisch specialisten, en nog meer. Ontwikkel met al die tools preventieve gezondheidscampagnes. Vraag per traject 650 euro. Trek bedrijven aan die de trajecten aanbieden aan hun personeel als een originele en gezonde incentive, al dan niet in team building. Dat is wat de projectontwikkelaar Geert Wellens wil doen met het voormalige Elisabethziekenhuis in Sijsele. Wellens stapte in 2019 op als mede oprichter van Econopolis, nam zijn vastgoedfonds Triginta mee en ging zich volledig richten op de herwaardering van religieus vastgoed. De uitbouw van de gezondheidscampus Sanapolis in Sijsele gebeurt op initiatief van de Zuster van Liefde. Zij blijven ook eigenaar van de grond. Het project vergt een investering van 25 miljoen euro.

Het Elisabethziekenhuis werd opgericht in de jaren 1924-1927 als “Sanatorium Elisabeth”, zo genoemd naar de medestichteres Koningin Elisabeth. Het huidige gebouwencomplex dateert grotendeels uit de jaren 1937-1939. Het werd heringericht en omgevormd tot een volwaardige ziekenhuisinstelling maar staat momenteel grotendeels leeg. Het gebouw situeert zich op een een bosrijk naaldbos domein met parkaanleg van 33 hectare. Luc Verhulst wordt de CEO van het project. Hij licht zijn plannen vandaag toe in de Tijd.Het concept van gezondheidspreventie als inzet voor teambuilding en HRM management is nieuw. De groene site in de deelgemeente van Damme leent zich volgens Verhulst perfect om gezondheidsprogramma’s aan te bieden in combinatie met gezonde voeding, beweging en mentaal welbevinden, in de eerste plaats voor bedrijven en hun werknemers. ‘Maar we willen meer zijn dan wat veel bedrijven nu al doen: een dagje teambuilding in de Ardennen of met de collega’s deelnemen aan de ‘ten miles’ van Antwerpen. We willen mensen volledig onderdompelen in een holistische aanpak, waarbij ze meerdere dagen begeleid worden.” aldus Verhulst.

Alles samen zal de campus ongeveer 25 miljoen euro kosten. Het bestaande gebouw wordt grotendeels afgebroken. Het gewaagde project wordt begeleid door een adviesraad met specialisten zoals Karine Moykens (directeur van het Vlaams departement Gezondheid, Welzijn en Gezin), Marc Noppen (CEO UZ Brussel), Lieven Annemans (gezondheidseconoom UGent), Omer Van den Bergh (professor emeritus gezondheidspsychologie KU Leuven), Thierry Geerts (CEO Google België), Peter Degadt (ex-CEO Zorgnet-Icuro) en Leo Neels (ex-pharma.be en directeur Itinera).