5.000 hectare bossen, 1650 hectare landbouwgrond, 8 parken en 77 gebouwen. Daaronder 2 serres, 2 villa’s, 2 kapellen, 3 kantoorgebouwen, 4 museumgebouwen, minstens 9 kastelen, 9 andere panden (waaronder een filmzaal, een rusthuis en een voormalig treinstation), 13 hoeves en 29 woonhuizen. Tenslotte is er ook nog sportinfrastructuur, waaronder drie golfterreinen, twee boogschietterreinen en een tenniscomplex. Dat is zowat de inventaris van de Koninklijke Schenking. Deze merkwaardige uitloper van de erfenis van koning Leopold II bleef tot op vandaag een goed bewaard geheim. Nu werd dit dossier opengebroken. Opmerkelijk is dat de Schenking zelf geen waarde kan kleven op haar volledig patrimonium. Ook opmerkelijk is dat een aantal kosten voor onderhoud van gebouwen waar de koninklijke familie woont, worden afgewenteld op de belastingbetaler. Iets wat de Schenking zelf ontkent.
De redacties van Knack, Apache de Tijd en de VRT maakten gebruik van de wet op de openbaarheid van besturen om de jaarrekeningen van de Koninklijke Schenking te kunnen inkijken. Die Schenking staat al langer ter discussie. Al in 2007 pleitte professor Herman Matthijs voor meer transparantie. Die is er nu. En meteen worden ook een aantal vragen gesteld. (Lees verder onder de foto)
De Schenking stelt een aantal villa’s en kastelen gratis en exclusief ter beschikking van de koninklijke familie. Zoals kasteel Belvédère (de woning van koning Albert II), de villa’s van prins Laurent en prinses Astrid en het buitenverblijf van koning Filip in Ciergnon. Andere eigendommen worden verhuurd of hebben een bestemming van algemeen belang gekregen. De Schenking werkt met 102 personeelsleden en wordt aangestuurd door een tienkoppige raad van beheer. Ze heeft een financiële reserve, spaarpotje zeg maar, van 35,64 miljoen euro. In 2018 haalde de Schenking 6,96 miljoen euro aan inkomsten binnen, uit verhuring, houtverkoop, jachtrecht, visrechten, de verkoop van hooi en diversen. Datzelfde jaar gaf de Koninklijke Schenking 6,45 miljoen euro uit aan allerhande kosten. (Lees verder onder de foto)
De wet bepaalt dat de Schenking ‘hare uitgaven moet bestrijden met de middelen waarover zij beschikt, zonder lasten voor de Openbare Schatkist’. Maar doorheen de jaren schoof de Koninklijke Schenking een aantal bezittingen met de daaraan verbonden kosten door naar de belastingbetaler. Zo betaalt de Regie der Gebouwen bijvoorbeeld het nieuwe buitenschrijnwerk van kasteel Hertoginnedal (637.000 euro) en de onderhoudskosten van een aantal Brusselse parken die eigendom zijn van de Schenking. De Schenking ontving in vijf jaar tijd bovendien meer dan 430.000 euro aan Europese landbouwsubsidies. (Lees verder onder de foto)
In een reactie ontkent gedelegeerd bestuurder Philippe Lens dat de grootste kostenposten van de Koninklijke Schenking locaties zijn waar de koninklijke familie gebruik van maakt. In de jaarrekening van de Koninklijke Schenking staat onder meer dat 2,9 miljoen euro van de 6,45 miljoen euro aan kosten uitgegeven werd voor het Koninklijk Domein van Laken. (Lees verder onder de foto)
U kan alle eigendommen van de Koninklijke Schenking bekijken op www.koningshuizen.be