Koninklijke Schenking wil vastgoed belegger worden

De Koninklijke Schenking kon de voorbije 15 jaar een financiële reserve aanleggen van 35 miljoen euro. Dat is het resultaat van geslaagde financiële beleggingen. Ze wil dat geld nu beleggen in lange termijn vastgoed projecten. Maar veel transparantie daarover bestaat er niet. De cijfers over de Schenking zijn schaars. De instelling heeft tot taak een vastgoedpatrimonium van om en bij 450 miljoen euro in stand te houden. Basis daarvan zijn de eigendommen die Leopold II in 1900 overdroeg aan de Belgische Staat.



De voorbije twee jaar publiceerde de Koninklijke Schenking geen cijfers meer. Blijkbaar werden nu recent wel nieuwe cijfers opgemaakt die de krant de Tijd kon inkijken. De opdracht van de Schenking is daarbij niet evident. Ze beheert veel publieke domeinen en gebouwen die of ter beschikking staan van de koninklijke familie of die geen huur opbrengen. De kastelen van Ciergnon en Belvédère, de serres van Laken en de residentie in Tervuren zijn in handen van de familie Saksen- Coburg. Die heeft ook recht op het gebruik van 2.500 hectare jachtgronden op het domein van Ardenne dat in totaal 7.600 hectare groot is. Een ander deel kreeg een publieke bestemming, zoals de Japanse toren, het Chinees paviljoen, het Elisabethpark en de Koloniale Tuin in Laken of het Bellevue-hotel in Brussel.

Alle huuropbrengsten die de Schenking int zijn goed voor een jaarlijks budget van 6 miljoen euro. Daarmee worden de lonen betaald van de 108 medewerkers en het onderhoud van een deel van de gebouwen. Voorzitter van de Schenking is baron Paul Buysse. Die stuurt er mee op aan dat de Schenking op lange termijn inkomsten kan puren uit investeringen in vastgoed. Een voorbeeld daarvan is de investering van bijna 6 miljoen euro in een rusthuis in Oostende.

De Schenking kan ook altijd raad gaan vragen aan Immobel-baas Marnix Galle. Die is immers de nieuwe huurder van het Kasteel Stuyvenberg dat eveneens eigendom is van de Schenking.