VASTGOED – Hendrik Danneels pompt 12 miljoen in verzekeraar Patronale

Hendrik Danneels

De West-Vlaamse vastgoedondernemer Hendrik Danneels onderschrijft een converteerbare lening van 12 miljoen euro bij de Brusselse verzekeraar Patronale Group. Tegelijkertijd verhoogt hij het kapitaal van de groep met 8 miljoen euro. Danneels werkt daarbij via zijn holding Mylecke. Dat is inderdaad dezelfde naam als het kasteel in Merelbeke waar Marc Coucke woont. Danneels verkocht het vastgoedpand destijds aan Coucke. Het was die laatste die het volledig renoveerde. Danneels maakte onder meer fortuin met vastgoedtransacties in Roemenië.

Patronale Life is actief als specialist in hypothecaire leningen. Vastgoeddochter Patronale Real Estate concentreert zich op kantoren en logistiek vastgoed. Het bedrijf is ook actief in de sector van de zonnepanelen. Recent maakte Patronale ook bekend een openbaar bod voor te bereiden op de beursgenoteerde vastgoedgroep Banimmo. Patronale wil de nieuwe referentieaandeelhouder worden van de specialist in kantoorvastgoed. Globaal staat de groep voor 90 miljoen euro aan activa. Patronale Group wordt nu gecontroleerd door CEO Filip Moeykens en zijn investeringsdirecteur Werner Van Walle.Hendrik Danneels maakte fortuin met vastgoedprojecten in Roemenië, een activiteit die echter in 2008 zware klappen incasseerde met de bankencrisis. Centraal in die projecten stond de holding Danro. Die kijkt nu aan tegen een negatief eigen vermogen van 8 miljoen euro.

Onder meer de Oostendse aannemer Bart Versluys stapte in de Roemeense projecten van Danneels. Die laatste had ook het vervallen kasteel “Mijl Eke” gekocht van de groep Matexi. De crisis in 2008 doorkruiste zijn plannen om dat kasteel herop te bouwen. Daarop verkocht hij het aan Marc Coucke. Beiden, Coucke en Danneels, hebben dan ook een holding die luistert naar de naam Mylecke. Danneels herstructureerde zijn vermogen in Monaco via de stichting “Lacamaste”, genoemd naar zijn echtgenote Caroline en dochters Marie en Stephanie. Ook Marc Coucke  noemde zijn centrale holding Alychlo naar zijn dochters Alysée en Chloé.