“Vermogende families zijn de eerste motor van impact investeringen”

François de Borchgrave (Foto: RV)

Charles-Antoine Janssen en François de Borchgrave lanceren het nieuwe investeringsfonds Impact Expansion. Met hun bedrijf KOIS timmeren ze al jaren aan het belang van impactinvesteringen. Bij impactinvesteringen is het rendement van belang, maar ook is tegelijkertijd het doel een positieve maatschappelijke of milieu-impact. Beide initiatiefnemers prospecteren daarbij in eerste instantie bij vermogende families. “Tussen de verschillende categorieën van grote investeerders, het zijn precies die families die meest aandacht hebben voor de maatschappelijke impact van hun investeringen.” zo zegt François de Borchgrave. Met Impact Expansion wordt gemikt op 120 miljoen euro waarvan nu al 50 miljoen is gevonden, onder meer bij de families achter AB InBev, UCB en Ackermans & van Haaren en van investeerders als Michèle Sioen, Christian Dumolin en Sam Desimpel.

KOIS werd in 2012 opgericht en richt zich als pionier in impactinvesteringen op drie sectoren: milieu, werkgelegenheid en gezondheid. Het zijn drie sectoren waar dringend oplossingen noodzakelijk zijn. Cijfers staven dit. Broeikasgassen moeten met 8% per jaar dalen om de akkoorden van Parijs te bereiken. In 2021 bedroeg die afname slechts 5%. Daarnaast moet fors geïnvesteerd worden in werkgelegenheid voor jongeren. 17% van de jongere bevolking in de EU was in 2019 werkloos tegenover een globaal werkloosheidspercentage in de EU van 6,7%. Tenslotte richt Impact Expansion zich op de gezondheidszorgsector, waar de overheidsuitgaven voortdurend zijn gestegen tot dichtbij tot 10% van het bbp van de EU in 2019.



Impact Expansion heeft teams in Parijs en Brussel. De doelstelling van het fonds is om tussen 5 en 20 miljoen euro per bedrijf te investeren waarbij wordt gemikt op een tiental participaties binnen West-Europa, niet zo zeer start-ups maar bedrijven in hun groei fase. Nu al werden twee dossiers positief afgerond. Vanuit Denemarken verzorgt Potential Project professionele trainingen in geestelijke gezondheid naar Fortune 500 bedrijven wereldwijd om stress en burn-outs in die organisaties te vermijden. En in Frankrijk behandelt SomniPlanet patiënten met slaapapneu. Door die investeringen zoekt Impact Expansion een rendement boven de 20% per jaar, wat KOIS met zijn investeringen al tien jaar in Europa bereikt.