VOETBALGELD – Het trieste verhaal van Olivier Somers

Olivier Somers

De 46-jarige ondernemer-miljonair Olivier Somers, mede-eigenaar van KV Mechelen, zette de “matchfixing” in de degradatiewedstrijd Waasland-Beveren op eigen houtje in de sporen. Het ‘veldwerk’ liet hij daarbij uitvoeren door zijn financieel directeur Thierry Steemans en spelersmakelaar Dejan Veljkovic. Zijn collega mede-eigenaar Dieter Penninckx, distributie ondernemer en onder meer eigenaar van de keten Brantano, bleef blijkbaar buiten de combine. Een en ander blijkt uit het rapport van 158 bladzijden dat het bondsparket van de voetbalbond heeft opgesteld. En dat schetst geen fraai beeld van wat is gebeurd in de gebouwen van KV Mechelen.

Dat rapport is nu gelekt in de kranten van Mediahuis. Wanneer Somers in december 2017 samen met Dieter Penninckx vier miljoen euro op tafel legde om KV Mechelen over te kopen, liep hij nog over van ambitie. Zijn bedrijf Gemaco was genomineerd tot Onderneming van het Jaar. Somers zelf had geïncasseerd op zijn bedrijf en zou nu werk maken van zijn jongensdroom, “een grotere voetbalclub te bezitten dan Marc Coucke”.Maar in Mechelen trof Somers een zwaar zieke voetbalclub aan die werd gechanteerd door twee spelermakelaars. Voor het hij goed en wel besefte zat Somers met Mechelen in een degradatiestrijd, een ware nachtmerrie. Als enige oplossing zag hij een poging tot “matchfixing”, omkoping dus van de tegenstander, in casu Waasland-Beveren. Er werd druk gezet op Waasland-keeper Roef en speler Olivier Myny Die laatste is nu spijtoptant bij de voetbalbond. Ook voorzitter Dirk Huyck van Waasland-Beveren werd zwaar bewerkt. Hij kreeg 100.000 euro aangebonden, een bedrag dat de voorzitter niet aannam.

Somers tot Huyck: “Je hebt geen ballen aan uw lijf, crapuul, de Walen kunnen het wel regelen en gij…”

De uiteindelijke afloop van de poging tot matchfixing is bekend. Op zondag 11 maart 2018 wordt de bewuste wedstrijd gespeeld. Ondanks een overwinning met 2-0 degradeert KV Mechelen. En dat omdat Eupen met een nog grotere 4-0-overwinning tegen Moeskroen op miraculeuze wijze het behoud in 1A alsnog kon veiligstellen. Waarbij drie doelpunten vielen in het laatste kwartier.

De reactie van Olivier Somers daarop is agressief. Hij trekt onmiddellijk naar de skybox van Dejan Veljkovic waar de voorzitter van Waasland-Beveren te gast is. Volgens Huyck kwam Somers hem na de wedstrijd ‘een klap in de nek geven’ en zou hij daarbij hebben gesnauwd: “Je hebt geen ballen aan uw lijf, crapuul, de Walen kunnen het wel regelen en gij…” Waarop Huyck zich door stewards naar buiten liet begeleiden. “Ik had schrik”, bekent hij in zijn verhoor voor de voetbalbond. “Ik was blij toen ik aan mijn auto was.”

Dit hele verhaal verklaart meteen waarom Dieter Penninckx onmiddellijk na de fatale wedstrijd publiek verklaarde de hele voetbalstal uit te zullen mesten, indien nodig met hulp van het gerecht. Maar daarna werd het stil. Somers moet Penninckx hebben duidelijk gemaakt dat hij daarmee enkel in zijn eigen voet zou schieten.