VOETBALGELD – Marc Coucke versus de spelersmakelaars, jaarlijks goed voor 38 miljoen euro

Alle Belgische profvoetbalclubs samen hebben de laatste vier seizoenen 152,4 miljoen euro betaald aan spelersmakelaars, zo blijkt uit cijfers van de voetbalbond. Die clubs boekten in totaal 200 miljoen euro winst op transfers maar liefst 75 % daarvan vloeide weg als commissies naar de makelaars. Op kop staat Anderlecht dat op zijn eentje in vier seizoenen al goed was voor 40 miljoen euro. Het eerste jaar met Marc Coucke was Anderlecht nog goed voor 13 miljoen euro. Maar Coucke betaalde in “zijn” Oostende ook al 7 miljoen euro aan makelaars.



De krant Het Nieuwsblad zette de cijfers van de voetbalbond op een rijtje. Meest opmerkelijk is dat de clubs er niet in slagen hun transferwinsten in eigen huis te houden. Tegenover een kapitaalverhoging van 30 miljoen euro van Marc Coucke bij Anderlecht staan 40 miljoen commissies. Een belangrijk deel daarvan heeft Coucke overgeërfd. Bij zijn aankomst in Anderlecht bleek Mogi Bayat nog een openstaande factuur te hebben van 3 miljoen euro. Makelaar Christophe Henrotay had dan weer recht op 5,5 miljoen na de transfer van Tielemans en toen Dendoncker werd verkocht, streek Henrotay nog eens ruim 4 miljoen op. Allemaal onderhandeld door het oude bestuur.

Meer motivatie moet er niet zijn bij Coucke om het systeem van makelaars aan te pakken. Anderlecht hanteert nu een principe waarbij het gemiddeld 10 procent van het brutoloon van de speler als commissie aan diens makelaar betaalt. Dat was al zo bij de transfers van onder anderen Milic, Didillon en Cobbaut. Trebel bijvoorbeeld is goed voor 3 miljoen euro bruto per jaar en dus een commissiewaarde van 300.000 euro. De komende jaren moet blijken of die aanpak werkt.