VOETBALGELD – Roland Duchâtelet versus “Persoon X”

Roland Duchâtelet (Foto: Belga Images)

Sommige mensen zijn nogal consequent met zichzelf. Dat zijn niet altijd de makkelijkste mensen, maar je kan er wel van op aan. De miljardair ondernemer Roland Duchâtelet is zo iemand. Gisteren werd bekend dat hij een strafklacht met burgerlijke partijstelling heeft neergelegd voor matchfixing in de titelstrijd van het seizoen 2013-2014. Duchâtelet was op dat moment eigenaar van Standard. Zijn ploeg stevende af op de titel maar werd ultiem nog voorbijgestoken door Anderlecht. Duchâtelet stelt dat de toenmalig Genkspeler Ilombe Mboyo en toenmalig Anderlechtspeler Anthony Vanden Borre in de kleedkamers dure horloges hebben uitgedeeld om de match te beïnvloeden. In het voordeel van Anderlecht. De opdrachtgever daarbij wordt omschreven als “Persoon X”. Maar duidelijk is dat het gaat om de spelersmakelaar Mogi Bayat.

Duchâtelet zegt al langer dat Anderlecht de titel van 2014 te danken heeft aan matchfixing. “Deze zaak is in een stroomversnelling gekomen door de RTBF-reportage over matchfixing”, zegt Duchâtelet. “Ik wil vooral de opdrachtgevers viseren, zij die gevraagd hebben om dit te doen. Mogi Bayat? Daar zijn redelijke aanwijzingen voor.” Ook Anderlecht zelf diende enkele maanden geleden al een klacht in. Het bestuur stelde zich burgerlijke partij om op die manier inzage te krijgen in het dossier. “De huidige directie wordt hier uiteraard niet geviseerd”, laat de Brusselse club weten in een reactie. Roland Duchâtelet viseert enkel het oude bestuur van Anderlecht en dus niet de huidige eigenaar Marc Coucke.



Wat wil hij bereiken met zijn klacht? “Eerst en vooral: dat de titel aan Standard gegeven wordt. Dat verdienen de fans van die club. Ik wil ook dat er in het voetbal opnieuw een gezondere situatie ontstaat. Er is een probleem bij de clubs, vind ik. Als we willen dat het Belgische voetbal beter wordt, moeten we niet verder doen op deze manier. De clubs hebben de broer van Mogi zelfs bondsvoorzitter gemaakt… Enfin, mocht ik de Belgische voetbalbond of de Pro League zijn: ik zou klacht indienen tegen onbekenden. Het zou zelfs nalatig zijn om dat niet te doen. Ik hoop dat iedereen deze zaak eindelijk ernstig neemt.” aldus Duchâtelet in Het Laatste Nieuws.