VOETBALGELD – Ondanks gerechtelijk onderzoek blijft Mogi Bayat koning van de transfermarkt

Mogi Bayat op Facebook met zijn corona-actie “Souliers du Coeur”

Net geen 70 miljoen euro. Dat is de globale winst die de voetbalploegen uit eerste klasse 1A hebben geboekt op transfers van spelers in het seizoen 2019-2020. Alle profclubs samen, 1A + AB, boekten een transferomzet van 308 miljoen euro. Bijna de helft daarvan komt op conto van Club Brugge en Racing Genk. Club alleen al verkocht voor spelers voor 67 miljoen euro, Genk voor 78 miljoen euro. Bijna 44 miljoen euro werd uitbetaald als commissie aan spelersmakelaars. Koning blijft hier Mogi Bayat die 44 deals afsloot en dat ondanks het feit dat er tegen hem een gerechtelijk onderzoek loopt naar witwassen en fraude. De Franse Iraniër kreeg echter geen beroepsverbod opgelegd. Anderlecht was de voorbije jaren kampioen in het uitbetalen van commissies. Dit seizoen betaalde de ploeg van Marc Coucke met 7,2 miljoen euro commissielonen bijna de helft minder dan twee jaar geleden.

De transfermarkt, en dus ook die van de uitgekeerde commissies, wordt hoofdzakelijk bepaald door de zogenaamde G5-clubs, de vijf grootste: Club Brugge Anderlecht, Standard, Genk en Gent. Hun globale transferomzet bedraagt meer dan dat van alle andere clubs uit 1A samen, zo blijkt uit cijfers die de Voetbalbond bekend maakte. Daarbij valt Club Brugge meest op. In het seizoen 2018-2019 betaalde Club 4,6 miljoen euro, vorig seizoen 5,9 miljoen euro. Die bedragen zijn wel gekoppeld aan sportief succes. Dat laatste zien we dus niet bij Anderlecht dat 7,2 miljoen euro commissielonen uitbetaalde.



Mogi Bayat blijkt in het voetbal onaantastbaar te zijn. Hij kwam opnieuw tussen in een aantal belangrijke transfers. De man voelt zich blijkbaar ook niet echt in de hoek gedrumd. Zo startte hij vorig week de hulpactie “Souliers du coeur” op tegen het coronavirus. Hij kreeg daarbij al snel de steun van een vijftigtal namen uit de Belgische voetbalwereld. Onder hen Marouane Fellaini, Adrien Trebel, Sébastien Dewaest, Sven Kums, Adnan Januzaj, Cyril Théreau, Michel Preud’homme en Felice Mazzu.

De naam van Dejan Veljkovic, spijtoptant in het gerechtelijk dossier ‘propere handen’, komt nog slechts één keer voor in de cijfers die de Voetbalbond bekend maakte. Sinds maart 2019 registreerden zich 175 nieuwe makelaars zich. De belangrijkste onder hen zijn echter nog steeds dezelfde: Mogi Bayat, Evert Maeschalck en Nico Vaesen (SportPlus), J&S International Football Management van Patrick De Koster, StarFactory (Didier Frenay) en ISM (Walter Mortelmans). Vraag is welke impact de coronacrisis zal hebben op heel deze business, zeker bij de komende zomertransfers.