VOETBALGELD – 12 miljoen euro dividend voor Mogi Bayat

Mogi Bayat

Over de boekjaren 2017 en 2018 keerde de omstreden voetbalmakelaar Mogi Bayat zichzelf via zijn vennootschap Creative & Management Group 12,4 miljoen euro aan dividenden uit. Dat blijkt uit de jongste jaarrekening over 2018 die nu pas werd neergelegd. Die neerlegging gebeurde enigszins laattijdig. Misschien heeft dat iets te maken met de moeilijkheden die Bayat in 2018 ondervond. Op 10 oktober 2018 wordt Bayat ’s morgens vroeg van zijn bed gelicht en opgepakt in een onderzoek van het federaal parket, ondertussen gekend als ‘Operatie Propere Handen‘. Hij wordt verdacht van fiscale fraude, witwassen en matchfixing. Op 27 november 2018 wordt hij vrijgelaten onder voorwaarden, nadat hij een waarborgsom van 150.000 euro betaalde.

Creative & Management Group, het makelaarsbedrijf van Bayat, boekte in datzelfde 2018 een winst van 4,7 miljoen euro. Dat is een record voor het bedrijf dat Bayat in 2010 oprichtte. In 2018 was hij onder meer betrokken bij de transfers van Kara Mbodj naar Nantes, Khalifa Koulibaly en Anthony Limbombe, beiden ook naar Nantes, Ryota Morioka naar Anderlecht, Henri Onyekuru naar Everton, Kenny Saief naar Anderlecht en Sofiane Hanni naar Spartak Moskou.



Wanneer Marc Coucke eigenaar werd van Anderlecht liet hij alle vroegere transacties met spelersmakelaars doorlichten, ook al in het kader van zijn dispuut met de vroegere Anderlecht manager Van Holsbeeck. Michaël Verschueren, rechterhand van Coucke bij Anderlecht, zei daarover: “We keken naar de wettelijke ontvangers van de bedrijven van spelersmakelaars. Er zijn overal in Panama, op de Maagdeneilanden, bedrijven gevonden. Die betalen we niet, omdat de Belgische belasting zich dan tegen ons zal keren. Voor sommigen, waaronder Mogi Bayat, vermoeden we constructies die als bizar kunnen worden omschreven. En toen zeiden we dat we zouden wachten op het resultaat van het onderzoek.”

Probleem is dat het resultaat van dat onderzoek nog wel even op zich zal laten wachten. Volgens Eric Bisschop, adjunct-federaal procureur, zal het strafonderzoek zelf nog minstens een half jaar duren, zo zei hij aan Sport/Voetbalmagazine. “We werken aan een massieve zaak met uitlopers in zeven landen.” Daarna volgen nog een aantal bijkomende procedures, ongetwijfeld vragen de advocaten ook bijkomende onderzoeksdaden, dan volgt de rechtsgang in eerste aanleg en beroep. En dan zijn we minstens al aanbeland in 2025.