VOETBALGELD – Royal Antwerp FC en de miljoenen van Paul Gheysens

Een archiefbeeld uit de VIP tribune van Antwerp, vlnr, tech-ondernemer Jürgen Ingels, bestuurder bij de groep van Paul Gheysens, de echtgenote van Paul Gheysens op de rug gezien, Paul Gheysens zelf die een fleece deken aanreikt aan Annick De Ridder, N-VA havenschepen van Antwerpen, en Tom Meeuws, tot voor kort Vooruit schepen in Antwerpen die er recent de brui aan gaf. (Foto: Belga Images)

Eind vorig jaar heeft de West-Vlaamse bouwheer en projectontwikkelaar Paul Gheysens het kapitaal van zijn voetbalploeg Royal Antwerp FC opgetrokken met 46 miljoen euro tot 80 miljoen euro. Daarna boekte hij 32 miljoen overgedragen verlies weg. Dat bedrag van 32 miljoen is het verlies dat de ploeg noteerde op het einde van het seizoen 2021-2022. Het voorbije seizoen, per eind juni 2023 incasseerde ploeg opnieuw een recordverlies van 46 miljoen euro waardoor het vermogen van de ploeg opnieuw op nul staat. Gheysens mikt echter op hoge transfer inkomsten voor dit seizoen. Ondertussen ligt de eigenaar van de Ghelamco bouwgroep zwaar onder vuur in de media van de groep DPG van Christian Van Thillo. Met name de uitstaande obligatieleningen van de bouwgroep, goed voor 484 miljoen euro, worden daarin omschreven als ‘rommelobligaties’ die steeds minder waard zijn, iets wat Gheysens zelf ten stelligste ontkent.

Gheysens controleert Royal Antwerp FC via de subholding Goala! Die tekent ook voor de kapitaalverhoging van 46 miljoen euro eind vorig jaar. 10 miljoen daarvan was via de inbreng van een schuldvordering, 36 miljoen via inbreng van vers geld. Dat laatste moest gebeuren met de uitdrukkelijke toestemming van de toezichthoudende UEFA die de overfinanciering van de voetbalploegen controleert. Goala! is volledig in handen van Paul Gheysens. De laatste balans van de vennootschap dateert echter van het boekjaar dat afliep per eind oktober 2021. Toen beschikte Goala! nog over een eigen vermogen van 1 miljoen euro en keek het aan tegen 58 miljoen euro interne schulden en 10 miljoen euro overgedragen verlies.Ondertussen kampt Gheysens net als de hele vastgoedsector met stijgende rentes en dus oplopende financieringskosten, ook voor de herfinanciering van zijn uitstaande obligatieleningen. Paul Gheysens is een man met een vurig temperament en zaait nogal wat financiële wind. Dat levert dan financiële storm op. Het Laatste Nieuws en zijn digitale product HLN.be, vlaggenschepen van de mediagroep DPG van Christian Van Thillo, ontpopten zich de voorbije dagen tot een financieel-ekonomische redactie en liet een aantal experten zich buigen over de schuldenlast van 1,3 miljard euro die Gheysens meesleept. “Dat lijkt hier wel de fiscus.” zei Gheysens wanneer de HLN journalist zijn reactie op de analyses kwam noteren. De bouwheer toont zich daarbij optimistisch voor de toekomst.

Minder goed vergaat het zijn bedrijf MediaNation dat recent onder meer een definitief punt zette achter de mislukte opstart van een digitale radio. Medianation is een kleine concurrent van DPG maar wel degelijk een concurrent. “En wat met het geld dat naar MediaNation vloeit, uw mediabedrijf dat zo goed als failliet is?” vraagt de DPG journalist. Waarop Gheysens antwoordt: “Ik ben aandeelhouder. En onder de aandeelhouders hebben we beslist dit juist te zetten. We hebben dat beslist. We hebben dit geherstructureerd omdat de advertentiemarkt totaal in elkaar is gestort. Het is toch vreemd dat concurrenten in de media zoals jullie dit vragen en er graag negatief overschrijven om zo ongerustheid te creëren. Dit is totaal tegen alle deontologie!”