VOETBALGELD – Spelersmakelaars streken voorbije jaar net geen 50 miljoen euro op

In de periode van 1 april 2018 tot 31 maart 2019 hebben spelersmakelaars in de twee hoogste klassen van het Belgisch voetbal in totaal 48,6 miljoen euro aan commissies opgestreken. Dat is een stijging van bijna 7 miljoen euro tegenover het jaar daarvoor. 44,3 miljoen euro werd verdiend in de hoogste klasse, de Jupiler Pro League, tegenover slechts 4,3 miljoen in de meer bescheiden Proximus League, beter bekend als 1B. De omstreden Mogi Bayat en zijn vennootschap Creative Management Group waren goed voor 27 transfers en dat ondanks het feit dat Bayat centraal stond in het recente voetbalschandaal. Spijtoptant Dejan Veljkovic en zijn DV Management BVBA zijn slechts twee keer terug te vinden in het overzicht dat wordt gepubliceerd door de Voetbalbond. Er zijn wel nog twee transfers die geregeld zijn door zijn broer Goran Veljkovic.



Bovenaan de lijst staat Walter Mortelmans en zijn bedrijf International Sports Management, goed voor 30 transacties. Ook Evert Maerschalk (27), het duo Jacques Liechtenstein/Peter Verplancke (22 transacties) en Patrick De Koster (16) scoren goed. De Voetbalbond benadrukt zelf dat de lijsten niet gegarandeerd volledig zijn. Ze zijn gebaseerd op spontane meldingen door de clubs. Zo ontbreekt de opvallende wintertransfer van de Senegalese verdediger Kara naar Anderlecht, waar Mogi Bayat naar eigen zeggen op vraag van de verkopende club zelf nog is tussengekomen.

België telt ondertussen 320 zogenaamde “tussenpersonen” die gemachtigd zijn om op te treden als spelersmakelaar. Daarvoor moet je geen diploma hebben. Het volstaat om 500 euro te betalen en een lijst met vragen in te vullen om zich als tussenpersoon te laten registreren en een makelaarslicentie te verkrijgen.