Waalse kabeloperator VOO opgelicht voor 4 miljoen euro

Een toeleverancier van de Waalse kabeloperator VOO heeft zijn werk systematisch overgefactureerd. Hij kon dat doen door de stilzwijgende betrokkenheid van een tiental medewerkers van het bedrijf. In totaal zou op die manier tot 4 miljoen euro zijn weggesluisd. De medeplichtigen kregen allerlei voordelen in natura in ruil. VOO is zowat de Waalse tegenhanger van Telenet in Vlaanderen. Het bedrijf is in handen van de veelgeplaagde intercommunale Publifin, nu herdoopt in Enodia. Sommige bestuurders van Publifin hadden de ambitie VOO samen te voegen met de krantengroep L’Avenir tot één groot mediabedrijf. Daar lijkt nu niets van in huis te komen. De familie Le Hodey, eigenaar van de krant La Dernière Heure, lijkt een stap dichter te staan bij de overname van de regionale krantengroep L’Avenir.



De fraude bij VOO kwam aan het licht na aan anoniem schrijven aan de directie. Meteen blijkt dat een slecht geleid (overheids)bedrijf ruimte laat voor allerlei malverstaties door de eigen medewerkers.

VOO is net als de krantengroep L’Avenir in handen van Enodia, het vroegere Publifin. De ware macht van die intercommunale ligt bij het provinciebestuur van Luik. Na de jongste lokale verkiezingen werd daar een coalitie gesmeed tussen de socialistische PS en de liberale MR, ten nadele van de kristen-democratische cdH. Sommigen zien daarin al een voorafspiegeling van de federale regering volgend jaar. In elk geval opent de komst van de MR in het provinciebestuur nieuwe mogelijkheden. Zo lijkt de verkoop van de regionale krantengroep L’Avenir een stuk zekerder te zijn. Sommige PS’ers lijken zich daar nu bij neer te hebben gelegd. Grootste kandidaat overnemer is de familie Hodey, via hun bedrijf IPM momenteel eigenaar van de nationale kranten La Libre Belgique en La Dernière Heure.