Willy Naessens stroomlijnt zijn operationele en juridische structuur

Willy Naessens, in 2018 bij zijn huwelijk met Marie-Jeanne. (Foto: Belga Images)

De Oostvlaamse ondernemer Willy Naessens herstructureert zijn bedrijf Willy Naessens industriebouw. Er worden vier holdings gecreëerd die elk hun eigen afgelijnde activiteit en leiding hebben. De nieuwe opgerichte vennootschap Willy Naessens Build overkoepelt alle bouwactiviteiten en ook de zwembad bouw. Dat geheel blijft het belangrijkste onderdeel van de groep, goed voor een omzet van 650 miljoen euro. Daarnaast komen er afzonderlijke holdings voor de betonfabrieken, de voedingsactiviteiten en de diversificatie. Dat alles wordt overkoepeld door de holding Koutermolen die meteen ook de taak van ‘family office’ meekrijgt. Balansen over 2023 werden nog niet neergelegd maar de volledige groep zou vorig jaar de kaap van 1 miljard omzet hebben bereikt.

Dirk Deroose, zoon van een nicht van Willy Naessens en meteen ook vertrouwenspersoon van de 84-jarige ondernemer, krijgt de leiding over Willy Naessens Build. Deroose, die ook 5 % controleert van de groep, ruilt zijn job van algemeen CEO in voor die van adviseur bij de family office Koutermolen. Willy Naessens Concrete overkoepelt de betonfabrieken van de groep, goed voor 200 miljoen omzet, en wordt geleid door Filip Van Hautegem, de echtgenoot van Veerle Naessens, dochter van Willy. Veerle Naessens zelf komt aan het hoofd te staan van Willy Naessens Food, goed voor een omzet van 150 miljoen euro. Het operationele bedrijf Franky’s is vooral actief als distributeur van vleeswaren en bereider van maaltijden. Eerder dit jaar ging die operationeel samen met het voedingsbedrijf van de familie Depuydt uit Oostende. Daarbij werd het vastgoed van de groep afgesplitst in de nieuwe vennootschap Franky’s Real Estate. Willy Naessens stapte in 2009 in de voedingsindustrie als diversificatie voor zijn bouwactiviteit. Nu werd de nieuwe holding Willy Naessens Invest opgericht om verder te diversifiëren. De zoon Sem Naessens staat er aan de leiding.



Wellicht wordt het voor Willy Naessens moeilijk om in het lopende jaar zijn recordomzet van vorig jaar te verbeteren. Zelf verwacht hij een omzetdaling van 20 procent in de bouw als gevolg van de hoge prijzen van bouwproducten, de oplopende rente en de moeilijke macro-economische vooruitzichten. De Willy Naessens Group telt in totaal 2.200 medewerkers. Willy Naessens staat er voor bekend zijn personeel op geregelde tijdstippen in de bloemetjes te zetten. Eerder dit jaar kocht de Oostvlaamse ondernemer ook nog het kleine bedrijf Pool Conception over, een zwembadbouwer uit het Waalse dorpje Antoing. Het bedrijfje telt twaalf personeelsleden. De KMO is gespecialiseerd in de verkoop, de plaatsing en het onderhoud van technische installaties in openbare zwembaden.