Zuhal Demir zet een lelijke pad in de Knokse korf van Paul Gheysens

Minister Zuhal Demir. (Foto: Belga Images)

Vlaams N-VA minister van Omgeving Zuhal Demir staat bekend om haar bijwijlen eigenzinnig edoch konsekwent gedrag. Bijvoorbeeld in het milieudossier 3M. Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens kan daar nu van meepraten. Ondanks zijn goede Antwerpse N-VA relaties, de man is onder meer eigenaar van de eersteklasser Antwerp, moest hij met lede ogen toezien hoe Demir de omgevingsvergunning weigerde goed te keuren voor de uitbouw van het grootse golfproject van Ghelamco in Knokke. Dat project beslaat 120 hectare en is volgens Demir niet verenigbaar met het polderlandschap. In onderstaande video krijgt u een impressie van de omvang van de ambitie van Paul Gheysens in Knokke.Volgens minister Demir veroorzaken de geplande ophogingen en wijzigingen van het polderlandschap en het afwateringssysteem een te grote verstoring van het polderlandschap. Het gaat om het gebied van 210 hectare dat loopt van de Westkapellestraat tot de Natiënlaan. Het golfterrein moest bestaan uit 18 holes voor internationale wedstrijden en een executive parcours van negen holes. Verder moet de site een hotel herbergen met 150 kamers en 200 luxesuites, een congrescentrum van 6.000 vierkante meter, 90 flats voor werknemers en 1.350 parkeerplaatsen. De totale investering varieert naargelang de bron van 200 tot 400 miljoen euro.

Tegen het project werden ook al verschillende lokale klachten geformuleerd, onder meer door vastgoedmakelaar Peter Taffeiren, voormalig CEO van POC Real Estate. Die beheert een kwalitatieve stoeterij aan de rand van het nieuwe golfdomein. Taffeiren diende, net als vier anderen, een bezwaar in tijdens het openbaar onderzoek. Hij is ervoor beducht dat het Knokse polderlandschap verloren zal gaan. “Eigenlijk wordt dit één van de grootste vastgoedprojecten in Vlaanderen”, zo zei hij eerder. “De polders zijn er voor iedereen, aldus Demir. Voor mij gaat dit over het algemeen belang en het vrijwaren van de typische kenmerken van het open en vlakke polderlandschap in West-Vlaanderen.”

Paul Gheysens kan in beroep gaan tegen de weigering bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Om het project te realiseren zette hij de NV Leisure Property Invest klaar. Die kreeg een kapitaal mee van net geen 20 miljoen euro en 60 miljoen euro aan grondvoorraden. Opmerkelijke bestuurder van Leisure Property Invest is Paul Garvie, een Britse specialist die onder meer zijn pluimen verdiende in Nieuw-Zeeland met de aanleg van golfterreinen. Zjin aanwezigheid mag onderlijnen welk belang Gheysens hecht aan zijn Knokse ambitie.