Benoit Loos en Philippe Delaisse [538]

Philippe Delaisse en Benoit Loos

Vermogen € 35 521 000
Gekend als Ethnicraft
Activiteit Productie van houten meubelen
Inplanting Boom
Tendens Stijgend
Huidige positie 538


Benoit Loos en Philippe Delaisse zijn de oprichters van het bedrijf Ethnicraft. Hun ambitie bestond erin tijdloze, houten meubels te ontwerpen en te produceren. Ethnicraft stond lange tijd symbool voor teakhout, maar na verloop van tijd kwamen daar ook eik en Amerikaanse notelaar bij. “In 1997 startten we met de productie van eigen hedendaagse modellen. We wilden strakke vormen in het ambacht brengen. Ons uitgangspunt was altijd ‘emorational’, een woord dat we zelf hebben neergelegd”, zo zegt Benoit Loos daarover in Trends. “’Emotioneel’ heeft betrekking op de warmte van het hout. ‘Rationeel’ verwijst naar onze manier van werken, maar ook naar de toch wel strakke vormen en ontwerptechnieken. We willen tijdloze meubels maken, die zelfs na vijftien jaar nog steeds in ieders interieur passen.”
Het duo liet zich omringen door onafhankelijke ontwerpers en een eigen ontwerpteam dat uitsluitend voor Ethnicraft werkt. Ondertussen werken zo’n honderd kantoorbedienden voor Ethnicraft, van wie een vijftigtal in Antwerpen. Daarnaast zorgt het bedrijf voor het inkomen van zo’n 2.500 productiearbeiders verspreid over de verschillende productiesites.
“Tachtig procent van de productontwikkeling gebeurt door onze eigen designers. Met hout werken vereist een doorgedreven, technische kennis. Onze productontwikkelaars hebben die materiaalkennis”, aldus Loos.