Familie Bernard Van Canneyt [543]

Vermogen € 35 440 000
Gekend als Château Promotions
Activiteit Bouw en verhuur van appartementen
Inplanting Sint-Martens-Latem
Tendens Stijgend
Huidige positie 543


“Het is een pikante boutade in de West-Vlaamse salons. Wie vandaag op een receptie in textielkringen rondstruint, taxeert de aanwezigen in de zaal en begint het aantal miljonairs te tellen. Zelf zijn ze zich meestal van geen kwaad bewust en ze doen hun uiterste best om vooral niet op te vallen. Het torenhoge cliché pour vivre heureux, vivons cachés is nog steeds van tel. Vandaag zelfs meer dan ooit, schatert een oude vlasboer het uit.”

Bovenstaand citaat komt uit het weekblad Trends in de zomer van 2005. Toen de houtgroep Unilin, bekend van Quick-Step, op zaterdagnacht 2 juli 2005 zijn handtekening zette onder het verkoopcontract met de Amerikaanse vloerbekledingsreus Mohawk, ging er een siddering door de Vlaamse economie. Niet zozeer het nieuws dat er alweer een kroonjuweel van onze Vlaamse economie in buitenlandse handen verdween zorgde voor die eruptie. Maar het bedrag dat Jeffrey Lorberbaum, de ceo van Mohawk veil had voor Unilin deed velen duizelen: 2,2 miljard euro of 8,7 keer de operationele cashflow is dan ook een offer you can’t refuse. De deal is de grootste overname van een niet-beursgenoteerd bedrijf in België.

Jozef Van Canneyt, de vader van Bernard, was één van de medestichters en aandeelhouder van Unilin. Bernard Van Canneyt zocht het zelf in vastgoed, meerbepaald in Brussel met zijn bedrijf Château Prmotions. In 1989 ging hij van start met de bouw van zijn eerste appartement in Brussel. In 1992 lanceerde Van Canneyt een eigen verhuurdienst van appartementen, Brussels Business Flats. Daarmee was zijn concept rond: appartementen bouwen, investeerders zoeken en zelf instaan voor de verhuur van de nieuwbouw appartementen en de investeerders een vaste return geven. Sindsdien positioneert Château Promotions zich als een totaal beleggingsconcept, waarbij de de term ‘serviced appartments’ centraal staat. De kinderen van zijn zus Liliane staan ondertussen aan het hoofd van de vastgoed- en hotelgroep Chateau Residenties.