De familie Loumaye [349]

Vermogen € 64 801 000
Gekend als Onbekend
Activiteit Ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen
Inplanting Annevoie (provincie Namen)
Huidige positie 349


De Belgische gynaecoloog Ernest Loumaye bouwde in Zwitserland twee succesvolle en innovatieve bedrijven uit in de farmaceutische industrie. Beiden zijn actief in de nichemarkt van zwangerschappen bij oudere vrouwen en de complicaties die daarmee gepaard gaan. “De sector van de zwangerschappen is economisch interessant, zo zegt Loumaye daarover. Lange tijd werd die bekeken als een markt met grote volumes en lage marges. Als gevolg daarvan werd er weinig geïnvesteerd in nieuwe geneesmiddelen. Maar de voorbije jaren worden vrouwen op steeds latere leeftijd zwanger. Tien jaar terug was die leeftijd gemiddeld 22 jaar, nu is dat 31 jaar. Maar patiënten hebben daardoor te maken met onvruchtbaarheid, of met fenomenen zoals fibroids, goedaardige tumoren bij de zwangerschap. Dat alles leidt tot meer vroeg geboortes. Dit maatschappelijk fenomeen creëerde de nood aan nieuwe geneesmiddelen.”

En daar speelde Loumaye op in. In 2006 richtte hij het Zwitserse bedrijf PremLeg op dat drie nieuwe geneesmiddelen ontwikkelde. Vier jaar later werd het verkocht voor 337 miljoen euro. Kort daarna lanceerde Loumaye zijn tweede bedrijf, ObsEva. Dat werkt eveneens aan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen met betrekking tot zwangerschappen. Begin 2017 werd het genoteerd op de Amerikaanse Nasdaq aandelenmarkt. Tegen 2020 moet het bedrijf op kruissnelheid draaien.

In België werd Loumaye in 2017 bekend als nieuwe eigenaar van de watertuinen Annevoie in de provincie Namen. Loumaye, een fanatiekeling van cultureel erfgoed, wil de tuinen restaureren en terug in al hun glorie openstellen voor het publiek. Met zijn gezin gaat hij zijn intrek nemen op het kasteel op het domein dat dateert van midden de 18de eeuw.