Familie Brackx [425]

Bart Brackx

Vermogen € 49 500 000
Gekend als Vroeger JetAir, nu TUI Belgium
Activiteit Beheer vermogen
Inplanting Oostende
Huidige positie 425


Oostendenaar Gerard Brackx begon zijn carrière als autoverkoper in de garage van zijn schoonvader. In 1956 laadde Brackx een bus vol toeristen en reed met hen naar Tirol. Later volgden Nice, Lourdes en de Costa Blanca. Daar ontdekte Brackx het vissersdorp Benidorm. Hij zou het uitbouwen tot een toeristische topper. In 1970 richtte hij de touroperator Jetair op. Hij betaalde dat met de verkoop van de autobussen van zijn schoonvader. In Benidorm liet hij het Hotel Belroy Palace bouwen. Het werd een monument voor de Vlaamse toerist.

Gerard Brackx bleef altijd een discreet man die werkte vanuit de schaduw. Hetzelfde kan niet gezegd worden van zijn stadgenoot en concurrent Rudolf Vanmoerkerke, stichter van Sun International. De groep Vanmoerkerke was met Sunair en Airtour decennia lang een dominante speler in het Belgisch toerisme. Gerard Brackx leek gedoemd met Jetair genoegen te moeten nemen met de plaats van een middelgrote speler. Maar in de tweede helft van de jaren tachtig begon de groep aan een sterke groei. Benidorm vormde daarbij de hoeksteen van zijn aanbod.

De concurrentiestrijd tussen de Oostendaars Vanmoerkerke en Brackx zorgde voor het ontstaan van een aantal stadsverhalen. Zo werd gezegd dat Brackx de strategie had geduldig te wachten op de reisbrochures van de concurrentie om vervolgens onder de prijs te duiken. In de jaren negentig wist hij te profiteren van de fouten die de Sun Groep begon te maken en kreeg JetAir van binnenuit een impuls door de intrede in het management van dochter Annemie Brackx en zoon Bart Brackx. Het beursgenoteerde Sunair kwam in Britse handen terecht en deemsterde weg. Zoon Mark Vanmoerkerke recupereerde de vakantiedorpen Sun Parcs en ging zijn eigen weg.

Al in 1995 verkocht Brackx 50 % van Jetair aan de Duitse groep TUI. In 2001 verkocht de familie de overige 50%. Twee van de drie kinderen van Gerard Brackx bleven actief bij Tui Belgium. Annemie Brackx werd gedelegeerd bestuurder van Tui Belgium terwijl Bart Brackx die functie opnam bij JetAir. In 2004 legde Annemie Brackx haar functies binnen TUI neer en werd ze opgevolgd door haar broer Bart. Annemie overleed in 2008 op 51-jarige leeftijd aan kanker. In 2012, een jaar nadat zijn vader op 85-jarige leeftijd was overleden, legde Bart Brackx zijn functies bij TUI neer. De zus Karoline was nooit actief binnen de touroperator. Ze is gehuwd met de Ieperse aannemer Mario Desodt.

Vader Gerard Brackx bouwde een niet onbelangrijke offshore structuur uit waarin het familiaal vermogen werd ondergebracht. Die structuur had uitlopers tot in Panama en Curaçao maar was verankerd in Luxemburg. Dat geheel kwam ultiem in handen van Bart en Karoline Brackx. Die repatrieerden hun vermogen terug naar België en regulariseerden het. Ze zijn nog steeds eigenaar van het Oostende kantorencomplex Jet Center. Bart Brackx is zelf een amateur piloot. Zijn zoon Thomas ging als luchtvaartkapitein werken bij TUI Fly.