Familie Carrette [464]

Vermogen € 44 336 000
Gekend als Addax Motors
Activiteit Productie van elektrische bestelwagens
Inplanting Kuurne (West-Vlaanderen)
Huidige positie 464


Het verhaal van de familie Carrette start met vader Patrick Carrette die zaakvoerder wordt van de Garage Moderne met een Ford-concessie in het West-Vlaamse Kuurne. De ondernemende Carrette kijkt al snel buiten de grenzen van zijn garagebedrijf voor particulieren. In 1977 start hij Westlease op, een bedrijf dat zich gaat toeleggen op langetermijnverhuur van wagens. In 1984 worden die activiteiten ondergebracht in een apart bedrijf naast de garage. Het bedrijf groeit uit tot de grootste onafhankelijke leasingmaatschappij van het land met meer dan 5.000 wagens in eigen beheer. En daar bleef het niet bij. De familie Carrette richtte nog enkele kleinere zusterbedrijven op, zoals het ICT-bedrijf Cogenius en energiebedrijf Elexys. Dat laatste bedrijf, opgericht in 2010, levert elektriciteit en gas aan kleine en middelgrote ondernemingen. Elexys koopt en verkoopt zowel energie uit klassieke energiebronnen als uit hernieuwbare bronnen. Conform de bedrijfsstrategie van de familie richt Elexys zich enkel naar bedrijven als potentiële klant.

Addax Motors werd opgericht in 2016. Bedoeling was om kleine maar ecologische vrachtvoertuigen aan te bieden, en product waar steeds meer vraag naar is. In een eerste fase werden die milieuvriendelijke bestelwagens nog aangekocht en ingevoerd uit Spanje en uit Frankrijk. “Snel kwamen we tot een dubbele vaststelling”, zo zei Jean-Charles Carrette daarover. “Een: de after service bleef in gebreke. Twee: de kwaliteit was ook niet altijd je dat. Dat bracht ons op een idee: wat we zelf zouden doen, konden we beter doen. In de nasleep van Ford Genk, vonden we een Limburgs bedrijf (SML) dat bereid was om in opdracht van ons de elektrische voertuigen te produceren. SML had terzake alle expertise in huis en werkt nu in onderaanneming voor ons.” In die opstart produceerde Addax 2 tot 3 elektrische voertuigen per week. Het bedrijf heeft inmiddels vaste distributeurs in vijf landen: België, Nederland, Frankrijk, Zweden en Portugal. In België is Addax Motors het enige bedrijf dat dergelijke voertuigen op de markt brengt.

Enkele jaren terug kocht de familie de bedrijfssite van het faillissement van Ravel Textiles Deerlijk, qua zichtbaarheid, langs de E17, een toplocatie. De voormalige kantoorgebouwen werden afgebroken en maakten plaats voor een nieuwbouw, met 2200 m² kantoorruimte. De loodsen die er stonden, werden vernieuwd. De greenfieldsite werd Blue Oak genaamd en alle activiteiten werden er gecentraliseerd, ook de productie van Addax die overkwam vanuit Limburg.

In de zomer van 2018 verkocht de familie haar bedrijf Westlease aan de Nederlandse groep International Car Lease Holding. Die beheert 700.000 wagens. Westlease was goed voor 5.200 wagens, maar wel in lokale niches die de Nederlanders nog niet hadden bereikt. De groep is momenteel in handen van Jean-Charles Carrette, zoon van Patrick, en zijn twee schoonbroers.