Familie Glenn Janssens [649]

Vermogen € 27 364 000
Gekend als Trafiroad
Activiteit Verkeerssignalisatie
Inplanting Lokeren
Huidige positie 649


In 1994 werd de vader van Glenn Janssens getroffen door multiple sclerose. Zijn toen 19-jarige zoon Glenn ruilde daarop de universiteit in voor het familiebedrijf in Lokeren. De NV Janssens was op dat moment een kleine producent van verkeersborden. En de zoon Glenn had ambitie. Bijna onmiddellijk botste hij daarbij met de drie broers van zijn vader. Drie jaar later kocht hij hen allen uit. Daarop volgde een snelle groei. Glenn Janssens palmde met overnames de halve sector van de wegsignalisatie in en nam een patent op het idee om verkeersborden met zelfklevers te beplakken in plaats van ze te beschilderen. Het was één van de maatregelen die hem beducht maakte bij de concurrentie. In de branche stond Janssens bekend als een goeie ondernemer, een man met visie en een sluwe concurrent. ‘De eerste 5 jaar wilde ik bewijzen dat mijn familie ongelijk had. Daarna speelde mijn ego. Ik wilde de beste zijn’, vertelde Glenn Janssens daarover.

De ondernemer was actief in de wegenbouw, een sector van harde en zachte afspraken. In 2007 kwam er een abrupt einde aan de groei. Janssens belandde 45 dagen in voorhechtenis in de gevangenis op verdenking van fiscale fraude en omkoping van ambtenaren. Hij werd, samen met tal van concurrenten, verdacht van prijsafspraken bij overheidsopdrachten. Dat was gesneden brood voor de boulevardpers die daarvoor al was gefocust op zijn relatie met voormalig Miss België Ilse De Meulemeester. Zeven jaar later schikte Janssens met het gerecht en kocht een minnelijke schikking af van 0,4 miljoen euro. Nog een jaar later kocht hij zijn Oost-Vlaamse concurrent Trafiroad over. De handelsnaam Janssens werd vervangen door Tarfiroad. ‘De naam Janssens was besmet. Ik blijf daar nuchter in.’ was de commentaar.

Glenn Janssens verscheen als ‘keizer van de wegwijzer’ meer in ‘Dag Allemaal’ dan in de ‘De Tijd’. Wanneer hij in andere kranten was te zien, was dat meestal als jetsetfiguur in de gerechtelijke kolommen. Hij flirtte met de perceptie dat hij op hopen geld zat, was getrouwd met ex-Miss België Ilse De Meulemeester en samen trokken ze weleens met de helikopter naar een BV-feestje. Hij haalde het nieuws met een affaire met Phaedra Hoste, wat leidde tot een BV gevecht tussen de twee fotomodellen.

Vandaag wil hij het verleden achter zich laten. Nieuwe overnames en verdere groei moeten de omzet van zijn bedrijf tegen 2024 bijna verdubbelen tot 100 miljoen euro. ‘Ik wil geen BV zijn, maar een succesvolle ondernemer’, zegt hij. Zijn bekende bijnaam Keizer van de Wegwijzer is hij liever kwijt dan rijk. ‘Die hangt samen met een vervelende periode in mijn leven. Als mensen mij zo zouden noemen omdat ik een performante zakenman ben, vind ik dat prachtig. Maar zo voel ik het niet aan.’

Trafiroad wordt daarbij uitgebouwd tot een middelgrote KMO die zich toelegt op nieuwe technieken in verkeerssignalisatie en veiligheid op de openbare weg. De voorbije jaren kwam het bedrijf vooral in het nieuws als specialist in de plaatsing van snelheidscamera’s met nummerplaatherkenning.

‘Ik doe mijn werk heel graag, maar ik ben niet verliefd op verkeersborden.’, zo vertelde hij in de Tijd in één van zijn schaarse interviews. ‘Ja, ik geniet van het leven. Ik wil op mijn sterfbed geen overzicht horen van alle verkeersborden die ik heb geplaatst. En dan zeggen: ’t is goed geweest. Dat ik doodval en mensen vertellen hoeveel ebitda ik draaide. Jezus! Ik heb mijn vader alleen zien werken en ziek zijn. Hij is op huwelijksreis geweest naar het Zwarte Woud en dat was zijn laatste reis.’