Familie Mylle [461]

Vermogen € 44 421 000
Gekend als Mydibel
Activiteit Aardappelverwerking
Inplanting Bellegem (W-Vl)
Tendens Dalend
Huidige positie 461


Roger Mylle’s passie voor de aardappel was in 1988 de drijfveer om het bedrijf Mydibel uit de Moeskroense kleigrond te stampen. Deze passie voor ’s werelds populairste knol werd van jongs af aan gevoed door zijn ouders, landbouwers in hart en nieren, gevestigd in het West-Vlaamse Bellegem. Zijn eerste stappen in de commerciële wereld zette Roger als verdeler van agrarische producten, om zich daarna specifiek te richten op de aardappelhandel. Rogers droom was ooit een afgewerkt aardappelproduct te vervaardigen.

Met dertig jaar ervaring op zak legde hij op 49-jarige leeftijd, samen met z’n vrouw Simonne en z’n twee zonen Bruno en Carlo, de eerste steen van de Mydibel-fabriek in Moeskroen, op de grens van Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk. Vandaag staan zijn twee zonen in voor het dagelijks bestuur van de groep.

Mydibel startte initieel met het produceren van gesneden, diepgevroren en voorgebakken aardappelproducten, zoals frieten in verschillende diktes, aardappelschijfjes, -kwartjes en -blokjes. In maart 1998 werd Pomcobel boven de doopvont gehouden. Deze productie-eenheid bevindt zich op de Mydibel-site en vervaardigt diepgevroren aardappelpureespecialiteiten zoals kroketten, verschillende röstiproducten, pommes noisettes en diepgevroren pureeporties. In 2002 werd met de oprichting van de productiesite Gramybel ingespeeld op de grote vraag naar aardappelvlokken en -granulaten. Vlokken en granulaten worden onder meer gebruikt voor het produceren van chips, pasta, maar ook voor ready mix instant puree, en zelfs als broodversterker.

Tot 2009 waren de belangen van de familie Mylle verstrengeld met die van de familie Dick. Zo waren beiden onder meer eigenaar van de chipsproducent Roger & Roger, ook gekend van het merk Croky. Roger & Roger werd in 1999 opgericht door diepvriesgroenteverwerker Roger Dick en aardappelhandelaar Roger Mylle, beide zestigers toen. Met de volgende generatie aan het roer werd beslist om de banden door te knippen. “Niet uit onenigheid”, benadrukt Yves De Vinck, schoonzoon van Roger Dick en algemeen directeur van Roger & Roger op dat moment. “Maar gewoon omdat we onze eigen weg willen gaan.” Ook de belangen in Mydibel werden op dat moment gescheiden.

De familie Mylle is ook eigenaar van de bed & breakfast Het Bintjeshof. Dat is ondergebracht in het ouderlijk huis van Roger Mylle. Hij bouwde de voormalige boerderij uit in functie van de aardappelteelt. Daardoor kwamen de hoevegebouwen leeg te staan en groeide het idee om die om te bouwen tot Bed & Breakfast. De acht gastenkamers dragen allemaal de naam van een aardappelsoort, zoals Amora, Bintje of Lady Er is ook een Bintjesbier en een aardappeldrankje, op basis van het zetmeel van de aardappel.

In 2020, het eerste coronajaar, incasseerde de familie een verlies van 7 miljoen euro. Eén jaar later bedroeg dat verlies 11 miljoen euro. Eind 2022 werd Mydibel overgekocht door de West-Vlaamse marktleider en concurrent Jan Clarebout.