Familie Cras [337]

Frédéric Cras

Vermogen € 68 604 000
Gekend als Cras Hout
Activiteit Houthandel
Inplanting Waregem
Tendens Stijgend
Huidige positie 337


Het bedrijf Cras ontstond in 1878 als lokale houthandel te Waregem. August Cras was de eerste Cras-telg aan het roer van het bedrijf. Vandaag is algemeen bestuurder Frédéric Cras de vierde generatie in het bedrijf. Vanaf einde jaren 70 zorgden 4 gerichte overnames ervoor dat de continuïteit van de aanvoer, en dus van de groei van de houthandel, werd verzekerd: overname Van Reeth naaldhout-importeur in 1978, overname van Stockmans import/export van Afrikaans hardhout in 1983, overname van Dubois eik- en loofhoutspecialist in 1985 en tot slot de overname in 1989 van Somex import/export van Aziatisch hardhout.

In de jaren 90 groeide de ambitie om de houtvakman van dichterbij en dus beter te kunnen bedienen. Opnieuw volgde een overnamegolf, dit keer gericht naar de landelijke spreiding van het Cras-distributienetwerk. De overnames situeerden zich in Brugge, Dottignies, Oostende, Merelbeke, Relegem, Charleroi en Hasselt. Op die manier zorgde Cras voor een belangrijke consolidatie op de markt van de houthandel.

Het bedrijf is sinds 1990 ook eigenaar van het merk Collstrop. Deze Deense familienaam staat synoniem voor duurzaamheid. Onder de noemer Collstrop Garden produceert Cras een assortiment tuinhout met 25 jaar garantie (tuinschermen, carports, poorten, pergola’s, bergingen, enz). Collstrop Garden wordt verdeeld via een netwerk van dealers.