Familie Dubaere [340]

John Dubaere

Vermogen € 68 269 000
Gekend als Omexco
Activiteit Zeefdrukkerij van exclusief behangpapier
Inplanting Heverlee
Tendens Neutraal
Huidige positie 340


Omexco werd in 1976 opgericht door Bob Rans in de tijd dat België zich internationaal profileerde als design land. Het bedrijf was in die tijd enkel invoerder en distributeur van design muurdecoratie. Vijf jaar later startte het echter met eigen productie. In 1992 werd John Dubaere eigenaar van Omexco. Hij was toen al 7 jaar directeur bij Gevepar, een investeringsmaatschappij die ooit werd opgestart door de Antwerpse familie Van Eessel. Dubaere zal Omexco drie decennia in de luwte uitbouwen tot een internationaal gerespecteerd bedrijf van design muurbehang. Die behangpapieren worden gekenmerkt door het gebruik van verschillende materialen zoals zijde, stro, bamboe en linnen die met niet-geweven en bedrukte dragers gecombineerd worden om allerlei texturen in het leven te roepen.

In 2022 ruilde Dubaere de job van CEO voor die van voorzitter. Als voorzitter werd hij opgevolgd door zijn zoon Thomas. Die bouwde een carrière uit in de hotelsector. De voorbije tien jaar was hij actief bij de Accor hotelgroep waar hij eindigde als CEO van Accor South America. Hij wil Omexco verder profileren als producent van ‘behangpapier waarover wordt gesproken’. Het bedrijf exporteert nu eigen producten naar 100 landen. De nieuwe CEO wil het bedrijf ook verder uitbouwen met duurzame technieken waarbij onder meer volledig gerecycleerd ‘non woven’ niet geweven textielproducten worden gebruikt. Zijn vader John Dubaere bouwde in de controlerende vennootschap Dufinco een vermogen op van 60 miljoen euro. 11 miljoen daarvan wordt nu uitgekeerd. Het overige kapitaal wordt binnen de nieuwe wetgeving op de BV’s beschikbaar gesteld voor uitkering.

Naast John Dubaere is ook zijn echtgenote Beatrice Vanhoutte bestuurder bij Dufinco. Zij is de dochter van Hendrik Vanhoutte, een vroegere chirurg uit Tielt die ook actief was in het verzekeringswezen. De ook al even discrete familie Vanhoutte was lange tijd een stabiele aandeelhouder van de KBC Groep als eigenaar van om en bij één miljoen aandelen van de bankgroep.