Het Leuvense bedrijf Omexco is één van die discrete Belgische KMO’s die er in slaagde in zijn eigen niche een internationale rol op te eisen. Voor Omexco is die niche de verkoop en productie van design textielbehang. Het bedrijf werd drie decennia geleid door John Dubaere. Die laat de functie van CEO nu over aan zijn zoon Thomas en wordt zelf voorzitter van het bedrijf. Dubaere, 44 jaar geleden ooit gestart als manager bij consultant Arthur Andersen, controleert Omecxo via zijn holding Dufinco. Die stelde eind vorig jaar zijn kapitaal van bijna 60 miljoen euro beschikbaar voor uitkering. Daarop volgde onmiddellijk een eerste uitkering van 11 miljoen euro. Naast John Dubaere is ook zijn echtgenote Beatrice Vanhoutte bestuurder bij Dufinco. Zij is de dochter van Hendrik Vanhoutte, een vroegere chirurg uit Tielt die ook actief was in het verzekeringswezen. De ook al even discrete familie Vanhoutte was lange tijd een stabiele aandeelhouder van de KBC Groep als eigenaar van om en bij één miljoen aandelen van de bankgroep.
Omexco werd in 1976 opgericht door Bob Rans in de tijd dat België zich internationaal profileerde als design land. Het bedrijf was in die tijd enkel invoerder en distributeur van design muurdecoratie. Vijf jaar later startte het echter met eigen productie. In 1992 werd John Dubaere eigenaar van Omexco. Hij was toen al 7 jaar directeur bij Gevepar, een investeringsmaatschappij die ooit werd opgestart door de Antwerpse familie Van Eessel. Dubaere zal Omexco drie decennia in de luwte uitbouwen tot een internationaal gerespecteerd bedrijf van design muurbehang. Die behangpapieren worden gekenmerkt door het gebruik van verschillende materialen zoals zijde, stro, bamboe en linnen die met niet-geweven en bedrukte dragers gecombineerd worden om allerlei texturen in het leven te roepen.
Nu ruilt Dubaere de job van CEO voor die van voorzitter. Als voorzitter wordt hij opgevolgd door zijn zoon Thomas. Hij wil Omexco verder profileren als producent van ‘behangpapier waarover wordt gesproken’. Het bedrijf exporteert nu eigen producten naar 100 landen. De nieuwe CEO wil het bedrijf ook verder uitbouwen met duurzame technieken waarbij onder meer volledig gerecycleerd ‘non woven’ niet geweven textielproducten worden gebruikt. Zijn vader John Dubaere bouwde in de controlerende vennootschap Dufinco een vermogen op van 60 miljoen euro. 11 miljoen daarvan wordt nu uitgekeerd. Het overige kapitaal wordt binnen de nieuwe wetgeving op de BV’s beschikbaar gesteld voor uitkering. Hendrik Vanhoutte, de nu 93-jarige Tieltse schoonvader van John Dubaere, verdient een eigen plaats in onze ranglijst. Daar komen we morgen op terug.