Familie Francis Heyse [610]

Vermogen € 29 734 000
Gekend als STAS
Activiteit Productie van zelflossers
Inplanting Waregem
Huidige positie 610


STAS heet het familiaal bedrijf van Francis Heyse, STAS wat de beginletters zijn van het West-Vlaamse gehucht Stasegem. In 1934 verhuist vader Heyse met zijn twee zonen naar Stasegem waar ze paarden beslaan en wielen van karren herstellen. Naarmate de tijd verstrijkt en de transportsector overschakelde van paardentransport naar gemotoriseerde voertuigen, gingen de broers mee met hun tijd en schakelden over op het maken van aanhangwagens. De ambitieuze broers bleven hun gamma vernieuwen en begonnen met de productie van landbouwvoertuigen en produceerden de allereerste STAS trailers.

In de jaren ‘60 nemen Willy Heyse en zijn echtgenote Lydie het bedrijf over en in 1974 verhuizen ze het bedrijf naar Waregem zodat ze de nodige ruimte krijgen om te groeien. Tot op vandaag is de hoofdzetel van STAS in Waregem gevestigd, begin 2023 verhuisde STAS naar een nieuw gebouw aan de afrit van de E17 in Waregem. STAS begon met de productie van aluminium opleggers en diversifieerde het STAS-gamma door opleggers op maat te produceren. Hier werden de eerste stappen gezet in het integreren van geautomatiseerde machines in het productieproces.

Rond de jaren ’90 specialiseerde hun zoon, Francis Heyse, zich in kippers en zelflossers. Het dealernetwerk werd uitgebreid tot meer dan 40 gecertificeerde STAS-dealers in meer dan 20 Europese landen. De productie werd aanzienlijk opgedreven dankzij automatisering. STAS, een familiebedrijf van de derde generatie, produceert momenteel stalen en aluminium kippers en zelflossers in 4 fabrieken: Waregem (België), Doornik (België), Freudenberg (Duitsland) en Medías (Roemenië). Deze fabrieken bieden werk aan ruim 500 werknemers en produceren jaarlijks gemiddeld 1.800 kippers en 900 zelflossers.