2016: Rijkste Belg ziet 6 miljard euro in rook opgaan

stella-artois6 miljard euro. Dat is het verlies dat de Rijkste Belgische families verenigd in de brouwersgroep AB Inbev hebben geleden over 2016. Hun vermogen valt terug van 52 op 46 miljard euro. Nochtans toonde de Brusselse beurs meer winnaars dan verliezers het voorbije jaar. Meest opmerkelijke stijgers zijn ongetwijfeld Bart Van Malderen en Jan Van Geet van de vastgoedgroep VPG. Ze stijgen respectievelijk van de 36ste naar de 26 plaats en van de 66ste naar de 48ste plaats.AB Inbev verteert nog de mega-overname van SAB Miller. Maar de koersval van 10 procent in 2016 heeft alles te maken met het bereiken van de limiet. AB Inbev kan niet meer groeien in de biersector. Wanneer de overname van SAB Miller is verteert, zal AB Inbev moeten uitkijken naar nieuwe prooien, in andere sectoren. Nu al rolt de naam van Coca Cola over de tongen. Maar de Rijkste Belgische families wachten daar niet op. AB Inbev is hun basisfonds. Een miljard meer of minder op de beurs deert hen niet. Met de dividenden die ze incasseren uit de biergroep zijn ze zich volop aan het diversifiëren in andere sectoren.

Bart Van Malderen en Jan Van Geet verrasten met hun vastgoedgroep VPG vriend en vijand. Terwijl iedereen dacht dat ze zich volop concentreerden op Oost-Europa sloten ze een samenwerking met de Duitse groep Allianz en investeerden ze in Spanje. Het legde hen geen windeieren. Dezelfde succesverhalen zien we bij de families Boone (Lotus Bakeries), Sioen en Coopman (Ter Beke). U kon het voorbije jaar hier hun successen volgen. Net als dat van Luc Tack die met Picanol niet eerder geziene hoogtes bereikte en in zijn groei meteen ook Patrick Steverlynck meetrekt.

Verliezers waren er ook. François Fornieri kan de beurs maar moeilijk overtuigen van het toekomstig potentieel van zijn farmabedrijf. Frank De Palmenaer zag de koers van zijn milieubedrijf ABO meer dan halveren, net als zijn eigen vermogen. Nicolas Saverys incasseert met zijn rederij Euronav echter de grootste klap. Zijn vermogen valt terug van 326 naar 207 miljoen euro.

Winnaars

Bart Van Malderen: + 497 mln euro tot 785 mln euro

Jan Van Geet: + 268 mln euro tot 423 mln euro

Luc Tack: + 498 mln euro tot 1.222 mln euro

Patrick Steverlynck: + 87 mln euro tot 208 mln euro

Familie Sioen: + 129 mln euro tot 361 mln euro

Familie Boone: + 355 mln euro tot 1.181 mln euro

Familie Coopman: + 45 mln euro tot 156 mln euro

Verliezers

Nicolas Saverys: – 119 mln euro tot 207 mln euro

François Fornieri: – 12 mln euro tot 95 mln euro

Frank De Palmenaer: – 15 mln euro tot 19 mln euro