AB Inbev CEO Carlos Brito verkocht vorig jaar 123 miljoen euro aandelen voor eigen rekening

Carlos Brito (Foto: Belga Image)

CEO’s, CFO’s of financiële directeurs, leden van de raad van bestuur van beursgenoteerde bedrijven…. Het zijn de best geplaatste experten om de toekomst van hun eigen bedrijf in te schatten. Die informatie mogen ze gebruiken om op de beurs aandelen te verhandelen van hun bedrijf. Een soort wettelijke voorkennis van zaken. Daar kun je dus geld mee verdienen. De beurstransacties die ze doen moeten ze wel melden aan de beursoverheid. Die meldingen leren dat vorig jaar Carlos Brito als geïnitieerde meest aandelen verkocht: voor in totaal 123 miljoen euro. De Braziliaanse CEO van de bierreus AB Inbev kocht via uitoefening van opties dan weer 47 miljoen euro aan aandelen. Netto hield Brito, die dit jaar opstapt bij de bier multinational, dus 76 miljoen euro cash over aan 2020. Hij moet daar wel nog belastingen op betalen.

AB Inbev staat over de hele lijn bovenaan de lijst die L’Echo opmaakte van transacties van geïnitieerden. Na Brito is de tweede grootste verkoper de financieel directeur van AB Inbev, Felipe Dutra, goed voor 48,5 miljoen euro. Na dit duo volgt David Almeida als derde. Almeida is bestuurder bij de holdingmaatschappij EPS Participations die de belangrijkste Belgische aandeelhoudersfamilies van de biergroep samenbrengt, te weten de families de Spoelberch, Van Damme, de Pret en de Mevius. De eerste niet-Inbev’er die de top 10 haalt, is Abi-Saab Walid, de medisch directeur van biotech bedrijf Galapagos. Hij verkocht aandelen van zijn bedrijf voor een bedrag van 28 miljoen euro.Maar de lage coronakoersen zorgden ook voor aankopen. De familie Vlerick kocht als stabiele aandeelhouder van KBC 4,2 miljoen aandelen van de bank bij via haar holding Cecan. Ravago topman Theo Roussis kocht 3,2 miljoen KBC aandelen bij via zijn bedrijf Plastiche Finance. Grégoire de Spoelberch kocht 1,9 miljoen euro AB InBev-aandelen via zijn holding Société Immobilière du Canal.

Aan de verkoperskant vinden we ook Marc Coucke. Hij verkocht via zijn holding Alychlo 60,8 miljoen euro aandelen van farmabedrijf Fagron. Daar tegenover staat Luc Tack, ook bekend van machineproducent Picanol, die via zijn vennootschap Verbrugge 48 miljoen euro aandelen van de chemiegroep Tessenderlo bij kocht.