NIEUW – Carlton Retail: waar Marc Coucke en Paul Gheysens elkaar (niet) ontmoeten

In Oostende werd de vennootschap Carlton Retail gekapitaliseerd op 16,2 miljoen euro. De aandelen van Carlton Retail zijn netjes 50/50 verdeeld over de groepen Versluys en Ghelamco. De eerste is in handen van Bart Versluys en Marc Coucke, de tweede van Paul Gheysens. De twee stonden elkaar naar het leven bij de overnamestrijd van Anderlecht en de potentiële bouw van een nieuw stadion in de hoofdstad. In Carlton Retail zijn beiden gedoemd samen te werken om One Carlton, één van de meest prestigieuze projecten op de dijk van Knokke uit te werken. Toch zullen Marc Coucke en Paul Gheysens elkaar niet ontmoeten. In de raad van bestuur van Carlton Retail is Bart Versluys bestuurder samen met de zonen van Paul Gheysens, Michael en Simon.



Carlton Retail bouwt een luxe appartementsblok aan het Albertplein, de zogenaamde “place m’a tu vu” in Knokke. Versluys kocht er enkele af te breken appartementsgebouwen op met de bedoeling er nieuwe luxe appartementen neer te poten. Maar dat was buiten zijn concurrent Paul Gheysens gerekend. Die kocht in het geniep nog snel een aantal appartementen op in de af te breken blokken. Waarmee het dossier meteen geblokkeerd was. Het kostte Bart Versluys 12 jaar onderhandelen om het dossier terug op de sporen te zetten.

Wanneer Marc Coucke aan Joris Ide voorstelde om Paul Gheysens in het overnamedossier van Anderlecht een kloot af te trekken, was dat mee geïnspireerd door het boycot verhaal in Knokke. Toch zijn beide partijen gedoemd om in Knokke de handen in elkaar te slaan. Dat zal dan op het terrein wel gebeuren door de werknemers van beide groepen. Marc Coucke en Paul Gheysens ontlopen elkaar mooi in de raad van bestuur. Niet getreurd echter, de verkoop van de appartementen in het Carlton One project loopt als een trein. Vorig jaar werd zelfs een recordverkoop afgesloten. Eén van de panden ging van de hand voor 15 miljoen euro of 30.000 euro per vierkante meter. Dat maakt al een en ander goed.