Christian Boas verkoopt Asco, aflevering 3 (nu voor 218 miljoen euro)

Christian Boas (Foto: Belga Images)

De Brusselse ondernemer Christian Boas heeft zijn bedrijf Asco verkocht aan zijn Zwitserse concurrent Montana Aerospace. Daarmee komt wellicht een einde aan een drama in drie afleveringen. In 2019 kon Boas Asco, een producent van hoogwaardige vliegtuigonderdelen, verkopen aan de Amerikaanse groep Spirit voor 650 miljoen dollar. Maar een jaar later sprong die deal af en eindigde op niets. Dan kwam er corona die de luchtvaartindustrie in een diep dal duwde. De omzet van Asco viel vorig jaar met één derde terug van 305 naar 209 miljoen euro, goed voor een verlies van net geen 40 miljoen euro. En nu volgt dan toch een verkoop van 100 % van Asco aan het beursgenoteerde Montana. De Oostenrijkers betalen Boas wel in eigen aandelen. En wel maximum 6,8 miljoen stuks. Tegen de huidige koers van Montana is dat goed voor een bedrag van 218 miljoen euro.

Montana Aerospace is de afgelopen tien jaar uitgegroeid tot een geïntegreerde full-service provider voor de luchtvaartindustrie. Met de overname van Asco wil Montana Aerospace haar competenties op het gebied van productontwerp en fabricage van hardmetalen componenten en assemblages voor vleugel- en rompconstructies verder uitbreiden. Daarnaast lopen ook gesprekken om bepaalde centrale functies van Montana Aerospace naar België te verplaatsen.De consolidatie in de luchtvaart gaat veel sneller dan verwacht, zo zegt het Oostenrijks bedrijf. “Als alternatieve betalingsstructuur voor contant geld, hebben de verkopers van Asco, onder bepaalde voorwaarden, ingestemd met gedeeltelijke betaling in aandelen van Montana Aerospace AG als onderdeel van een kapitaalverhoging. Afhankelijk van verschillende voorwaarden, zoals de jaarrekening van Asco, de nettoschuld op dit moment, de bijbehorende koers van het aandeel en andere, is het maximale aantal aandelen dat alle betrokken partijen zullen ontvangen maximaal 6,8 miljoen aandelen.” aldus nog het persbericht. Tegen de huidige koers van Montana impliceert dat een waarde van 218 miljoen euro.

Christian Boas zei eerder al dat het verkopen van Asco geen probleem was, wel de prijs waartegen dat kon gebeuren. Zelf zou hij geen voorstander zijn geweest van een verkoop van het familiale bedrijf maar zijn broer en zus zouden wel vragende partij zijn geweest. Beiden zijn niet actief in het bedrijf in tegenstelling tot Christian Boas die CEO is van Asco. In het bedrijf werken meer dan 1.000 mensen.