Corona trekt definitief kruis over miljoenendeal van familie Boas

Christian Boas

Timing kan doorslaggevend zijn bij bedrijfsovernames. Dat leert de verkoop van de biolabo’s CMA-Medina door Frederica Verheyden in positieve zin. Maar dat leert de afgesprongen verkoop van Asco door de familie Boas in negatieve zin. Vorig jaar wilde de Amerikaanse groep Spirit-AeroSystems nog 543 miljoen euro cash op tafel leggen voor de overname van de producent van vliegtuigonderdelen uit Zaventem. Nu zegt het bedrijf in een verklaring aan de Amerikaanse beurs dat de voorwaarden voor de overname niet zijn vervuld. De aankoop en de miljoenendeal zijn definitief afgevoerd. De familie Boas blijft volledig eigenaar van een gehavend Asco. En het ziet er in de gegeven omstandigheden niet naar uit dat daar op korte termijn verandering in komt.

Op 22 september 2020 zijn de voorwaarden voor de Asco-overname niet vervuld en het bedrijf verwacht niet de Asco-einddatum te verlengen”, zo onthult Spirit AeroSystems in een verklaring aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC. “Een van die overige voorwaarden omvat de goedkeuring van de Europese Commissie om de transactie af te sluiten in overeenstemming met de toezeggingen van de partijen. Op 22 september 2020 is het management van Spirit AeroSystems van mening dat het onwaarschijnlijk is dat die EG-voorwaarde zal vervuld zijn op de Asco-einddatum.”



Diplomatieke bedrijfstaal om te zeggen dat de mogelijke aankoop van Asco voorgoed verleden tijd. Eerder al werd de overnameprijs door de Amerikanen fors verlaagd. Nu is er van overname geen sprake meer. Oorzaken zijn onder meer moeilijkheden met de Europese Commissie en een cyberaanval op Asco met ransomware midden vorig jaar die de fabriek volledig stillegde. Komt daarbij dat de omzet van Asco sterk onder druk staat door de steile teruggang van vliegtuigproducties door Airbus en Boeing. Spirit Aerosystems zelf schrapte daardoor al 6.000 banen .