CORONA – Wallonië lobbyt voor een F1 in Francorchamps zonder publiek

De Grote Prijs Formule 1 van België op het circuit van Spa-Francorchamps kan in principe op 30 augustus achter gesloten deuren doorgaan. Dat kondigden PS-kopstuk Elio Di Rupo, de Waalse minister-president, en MR-kopstuk Willy Borsus, Waals minister van Economie, deze morgen aan. De Nationale Veiligheidsraad had eerder grote evenementen tot 31 augustus verboden. Maar voor de Waalse politiek is het F1 event één van de grote regionale ankerpunten ook al draait het circuit elk jaar een verlies tussen de 5 en 7 miljoen euro. Wallonië doet er alles aan om zijn Grote prijs positief op de lijsten van het F1 circuit te houden. Dat circuit is in handen van de Amerikaanse media multinational Liberty Global, onder meer ook de eigenaar van Telenet.



Wallonië moet nu nog een akkoord bereiken met Liberty Global. Het gaat dan om het behoud van de tv-rechten. Dat er geen publiek is, zou een meerkost betekenen voor Wallonië. Naar verluidt zouden de onderhandelingen met de Amerikanen al vergevorderd zijn. In eigen land werd beslist dat ook alle oefenritten kunnen doorgaan achter gesloten deuren. Groepen tot twintig personen worden toegelaten, onder de supervisie van een coach. De sociale afstand dient te allen tijde gerespecteerd te worden.

Tot nu toe werden al 165.000 tickets voor het event verkocht, voornamelijk aan Nederlanders en Duitsers. Wat er met die tickets gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. De F1 hoopt op 5 juli in Oostenrijk eindelijk te kunnen beginnen aan het seizoen. De Grote Prijzen in het voorjaar werden allen afgelast omwille van de wereldwijde coronacrisis. In totaal werden tien Grote Prijzen geannuleerd (Australië, Monaco en Frankrijk) of uitgesteld naar een latere datum (Bahrein, China, Vietnam, Nederland, Spanje, Azerbeidzjan en Canada).