De familie Lippens heeft nu ook koffie om haar suiker in te doen

Olivier Lippens

De familie Olivier Lippens heeft via haar holding Finasucre 30 miljoen dollar geïnvesteerd in het investeringsfonds JAB Consumer Fund van de Duitse miljardairsfamilie Reimann. Eén van de belangrijkste merken van JAB is de koffie Douwe Egberts. Olivier Lippens maakte fortuin in de suikerindustrie maar diversifieert zijn investeringen al enkele jaren. De Rijkste Belg Alexandre Van Damme, grootaandeelhouder van bierreus AB Inbev, deed hem dat al voor. In 2013 investeerde Van Damme meer dan 1 miljard dollar in JAB dat op dat moment haar concurrent Sara Lee Overnam. Van Damme boekte een mooie winst op die operatie.

Olivier Lippens is familie van de tak Leopold Lippens, burgemeester van Knokke, maar er zijn weinig operationele banden tussen beide groepen. Hun holding Finasucre verkocht in 2017 haar belang in het Franse ingrediëntenbedrijf Naturex aan de Zwitserse parfum- en aromagroep Givaudan. Dat leverde Finasucre 332 miljoen euro op en een meerwaarde van zo’n 150 miljoen euro.



Een deel van dat geld werd nu herbelegd in JAB. Die holding overkoepelt een aantal drankenbedrijven, vooral in de koffiesector, maar ook frisdranken zoals Schweppes en 7Up. Verder horen de horecaketens als Pret A Manger en producenten van verzorgings- en onderhoudsproducten Reckitt Benckiser en Coty tot het conglomeraat. Daarnaast kocht Finasucre recent ook nog 1.000 hectare plantages van macadamianoten in Australië. De holding bezat er al 350 hectare.