Ex-McKinsey partner officieel beschuldigd in Nethys fraude

27 januari 2021, François Fornieri (midden) verlaat de gevangenis na zijn voorhechtenis. (Foto: Belga Images)

Jacques Bughin, gewezen partner van het auditbureau McKinsey wordt officieel beschuldigd van samenzwering en misbruik van vennootschapsgoederen. Bughin leverde de audit rapporten waarmee de Waalse intercommunale Nethys haar dataspecialist Win verkocht aan François Fornieri voor 8 miljoen euro. En dat terwijl Win een veelvoud van dat bedrag waard was. Met Bughin kon McKinsey in vijf jaar tijd tot 20 miljoen euro factureren aan Nethys. Nadat het dossier politiek en strafrechtelijk ontplofte in het gezicht van Fornieri en de vroegere Nethys-CEO Stéphane Moureau nam Bughin ontslag bij McKinsey. Het auditbureau betaalde daarop 7 miljoen euro terug aan de Luikse intercommunale om op die manier gerechtelijke vervolging te ontwijken. Win is strafrechtelijk het verst gevorderde dossier in de zaak Nethys. Fornieri en Moreau pleiten nog steeds onschuldig.

François Fornieri maakt furore met zijn Luikse farmabedrijf Mithra, gespecialiseerd in vrouwelijke anticonceptie. Fornieri groeide uit tot een publieke figuur in de “vurige stede” Luik. Hij mengde zich ook meer en meer in het politieke leven, meer bepaald in de Luikse intercommunale Nethys die werd gedomineerd door de Waalse socialisten. Hij werd niet enkel voorzitter van het verloningscomité van de intercommunale, hij sloot een verborgen deal af met diens CEO Stéphane Moreau. Die laatste zou twee activiteiten van Nethys verkopen aan Ardentia, een holding opgericht door Fornieri. Na de verkoop zou Moreau eerst CEO worden van Ardentia, later ook aandeelhouder. Eén van de twee activa die Fornieri zou kopen van Nethys was Win, een beheerder van een belangrijk datacenter in Villers-le-Bouillet. De tweede activiteit was de windenergiedochter Elicio.Volgens de rapporten van McKinsey was Win tussen 7 en 9 miljoen euro waard. De verkoop aan Fornieri ging dan ook door voor 8 miljoen euro. Blijkt nu echter dat die waardering gebaseerd was op corrupte cijfers. De zware investeringen van Win in de infrastructuur van het datacenter werden in mindering gebracht van de overnameprijs, iets wat indruist tegen elke economische logica. Transparante berekeningen leveren volgens de krant L’Echo een waardering op voor Win die gaat van 16 tot 30 miljoen euro.

In 2019 ontplofte het politieke dossier van de Luikse intercommunale nadat Elio di Rupo, vanuit Henegouwen de sterke man van de PS, zijn Luikse partijgenoten voor het blok zette en het dossier Nethys naar het parket bracht. Moreau moest zich terugtrekken en werd net als Fornieri begin dit jaar enkele dagen in voorhechtenis genomen. Beiden pleiten onschuldig, ook in de verkoop van de twee andere Nethys-dochters, kabelbedrijf VOO en windenergiebedrijf Elicio. Fornieri moest onder druk van het dossier het beleid van zijn beursgenoteerde bedrijf Mithra uit handen geven. Dat wordt nu geleid door de oudgediende farma ondernemer Leon Van Rompuy. Marc Coucke trok zich daarvoor al terug als voorzitter van Mithra. Coucke was één van de eerste investeerders in het veelbelovende farmabedrijf van Fornieri. Maar hij zag het strafrechtelijk onweer blijkbaar al vroeg hangen en trok daaruit zijn conclusies. In november 2020 maakte Coucke onverwachts zijn beslissing bekend om zich terug te trekken als voorzitter van Mithra. Enkele maanden later ontplooide het parket van Luik zich over het dossier.