Familie De Sutter is de nieuwe eigenaar van E5 Mode

Kristof De Sutter (Foto: RV)

De ondernemingsrechtbank van Dendermonde heeft de verkoop van de noodlijdende kledingdistributeur E5 Mode toegewezen aan de ondernemers Kristof en Peter De Sutter. Die haalden het met een gewaagd bod van de gigant Colruyt en een onbekend Singaporees fonds. Het feit dat De Sutter als enige een globale doorstart beloofde en daardoor veel jobs worden gered en een faillissement kon worden vermeden, woog duidelijk door in de beslissing van de rechtbank. De familie De Sutter is actief in de productie van kwalitatieve jeans met het bedrijf PGT in Tunesië. Maar ze investeerde al aardig wat in vastgoed, onder meer in twee rusthuizen. Voor de overname van E5 Mode doet ze een financieel beroep Christian Bultiauw en het fonds Gigarent van het Vlaams Gewest. Het eigen vermogen van de familie De Sutter ligt op om en bij 10 miljoen euro.

De krant De Standaard kon eerder al details inkijken van de overnameconstructie die de familie De Sutter heeft opgezet rond E5 Mode die haar naam nu zal veranderen in E5. Voor haar bod kan ze rekenen op de financiële steun van Christian Bultiauw van groothandel Cebeo, actief in electro-distributie. Bultiauw stelt 2,5 miljoen euro ter beschikking voor de overname van E5 Mode en de aankoopvennootschap ESG. Daarnaast doet De Sutter een beroep op Gigarant, onder deel van de Vlaamse overheidsgroep, voor een bankwaarborg van 7,5 miljoen euro. Behalve De Sutter was er bij de rechtbank nog een bod van de groep ZEB, onderdeel van Colruyt en van het Deense-Singaporese BTX. Die twee biedingen wegen financieel opgeteld zwaarder door, maar redden minder winkels en jobs.



E5 Mode heeft enkele bewogen jaren achter de rug. De groep kwam eerst in handen van Alexander Talpe, de neef van oprichter Etienne Kaesteker. Die verkocht de distributeur aan Frédéric Helderweirt, een gewezen kaderlid van de groep FNG van toen nog Dieter Penninckx. Helderweirt ging voor zijn aankopen ook aanleunen bij FNG. Maar toen kwam er corona en de val van FNG en Penninckx. Helderweirt bleek niet over voldoende middelen te beschikken om E5 Mode door de storm te loodsen. Als snel moest de groep bescherming zoeken tegen haar schuldeisers.