FNG-aandeelhouder Dieter Penninckx blijft (voorlopig) in de cel

Dieter Penninckx in betere tijden, in 2014 als nummer één van de ranglijst van 50 grootste durvers in het bedrijfsleven die de Tijd opmaakte.

Dieter Penninckx, referentie aandeelhouder en ex-CEO van de modegroep FNG en hoofdaandeelhouder van eersteklasser KV Mechelen, blijft in de gevangenis. Eén maand terug werd Penninckx opgepakt nadat bleek dat hij de voorwaarden voor zijn voorlopige invrijheidstelling had geschonden. Vandaag moest hij opnieuw verschijnen voor de raadkamer. Die besloot Penninckx onder voorwaarden in vrijheid te stellen maar het parket ging onmiddellijk in beroep. Het is dus nu wachten op de beslissing van de beroepsuitspraak door de Kamer van inbeschuldigingstelling. Ook opmerkelijk, het gerecht zou inmiddels de aandelen van KV Mechelen in beslag hebben genomen.

Deze zomer ging de modegroep FNG, bekend van onder meer de winkels Brantano en CSK, failliet. Waarop het gerecht in Mechelen begin augustus een onderzoek opstartte. Een week later werd het voormalig managementtrio en meteen ook de oprichters van het bedrijf Dieter Penninckx, zijn vrouw Anja Maes en Manu Bracke officieel in verdenking gesteld voor valsheid in geschrifte, de manipulatie van de beurskoers en het misbruik van vennootschappen. Nog later werd dat onderzoek uitgebreid naar mogelijke witwaspraktijken.



De feiten kwamen onder meer aan het licht dankzij de beursautoriteit FSMA. Na het schenden van Penninckx’ voorwaarden, werd hij een dag later door onderzoeksrechter Theo Byl opgesloten in de gevangenis. Ook zijn vrouw moest hiervoor opnieuw voor de onderzoeksrechter verschijnen en kreeg een enkelband. Het gerecht zette door waarop ook de advocate van het bedrijf in verdenking werd gesteld. Het gerecht viel vervolgens binnen bij KV Mechelen. Dit in het kader van het gerechtelijke onderzoek tegen de FNG-Group en Penninckx die met 71,2 procent hoofdaandeelhouder bij de eersteklasser. Volgens de website van Het Laatste Nieuws zouden die aandelen nog tijdens de huiszoeking zelf in beslag zijn genomen. Aanleiding zou de financiering zijn waarmee Penninck de voetbalploeg overnam. Hij deed dat aanvankelijk samen met Olivier Somers. Maar die laatste werd geschorst door de voetbalbond binnen het onderzoek naar matchfixing. Daarop kocht Penninckx de aandelen van Somers over. Dat zou zijn gebeurd met tussenkomst van de durfkapitalist Jos Sluys.